• Ondernemen
  • Culinair

Met Funky Fat Chocolate een stap dichter bij een gezond leven

Ben je die energiepieken en -dalen in je dag ook zo beu? Is jouw productiviteit afhankelijk van de talloze koffietjes die je drinkt? Dan kan een overstap naar een dieet met veel vet en weinig suikers en koolhydraten de oplossing zijn. ‘Mag ik dan nog chocolade eten?’ Kort antwoord: nee. Louisa Mesquita Bakker denkt daar anders over. Zij bedacht Funky Fat Foods, chocolade zonder suikers, maar wel barstensvol gezonde vetten, voor langdurige energie de hele dag door. Zoals ze zelf graag zegt: ‘Don’t blame the fat for what the sugar did’.

v

Je bent gediagnosticeerd met PCOS, Polycystic Ovary Syndrome. Nadat je een aantal gezondheidsexperts sprak, heb je een low-carb, high-fat leefstijl geadopteerd. Wat overtuigde je om die route te nemen?

a

Vroeger dacht ik dat ik gezond leefde. Ik sportte veel en at iedere ochtend havermout en fruit. Ik dacht dat het dé manier was om fit te blijven en mijn hormonen in balans te houden. Ik voelde me vaak opgeblazen en het ontbrak me aan energie. Toen ik gediagnosticeerd werd met PCOS ben ik op onderzoek uitgegaan. Met PCOS is het essentieel om je bloedsuikerspiegel op pijl te houden zonder pieken in je bloedsuikerspiegel. De huisartsen die ik sprak, vertelden mij dat ik koolhydraten moest eten: zoete aardappel en goede granen. Toen ik zelf op onderzoek ging, ontdekte ik het boek Fat For Fuel wat juist een dieet adviseert dat laag in koolhydraten is en rijk aan vetten: een keto-dieet.

Ik ben toen cold turkey met het keto-dieet begonnen en voelde me direct beter. Met een keto-dieet haal je het grootste deel van je voedingsstoffen uit vetten en proteïnen. Je eet dan bijna tot geen koolhydraten. Het voelde alsof ik high was. Ik barstte van de energie. Het is even wennen, maar het is goed voor je lichaam. Je lichaam verbruikt in deze staat vet als primaire energiebron. Je energieniveau is in ketose veel stabieler en consistenter. Je hebt minder pieken en dalen door je dag heen en het stabiliseert je hormoonpeil, waardoor de symptomen van mijn PCOS nagenoeg verdwenen.

v

Omdat deze levensstijl niet goed samengaat met het eten van chocolade, ben je gaan experimenteren met andere vormen van chocola. Hoe zagen die experimenten eruit?

a

Nadat ik begon aan mijn keto-reis had ik veel moeite met het feit dat ik nooit meer chocolade mocht eten. Ik ben toen in de keuken gaan experimenten met het smelten van cacao. In het begin bedenk je nog smoesjes voor jezelf. Wat als ik honing gebruik? Ik werkte altijd vanuit de gedachte dat het nooit de chocolade zou zijn zoals deze uit de fabriek komt, maar het gaf me wel de ruimte om te experimenteren met verschillende smaken. Ik ging op zoek naar een chocolatier die dit avontuur met mij aan durfde te gaan. Het was lastig. Er bestond namelijk geen vergelijkbaar product waarmee ik kon bewijzen dat er voor chocolade zonder suiker, zonder soja, zonder toegevoegde stoffen en met MCT wel degelijk een afzetmarkt bestond.

Ik heb uiteindelijk een chocolatier gevonden die het aandurfde. Een van de eerste vragen die hij stelde was: ‘Heb jij verkooppunten?’ Ik was net vierentwintig en had nog helemaal geen klanten. Ik heb toen een simpele website gemaakt: Keto Cacao. Het keto-dieet was toen nog helemaal niet bekend in Nederland. Later kreeg ik het idee om andere producten te ontwikkelen en meer nadruk te leggen op gezonde vetten in het algemeen. We hebben Keto Cacao toen omgedoopt tot Funky Fat Foods. De eerste oplage was duizend repen, waarbij ik zelf de volledige logistiek verzorgde. Het is inmiddels zo groot dat ik het niet meer zelf kan. We hebben nu mensen in dienst.

v

Hoe heeft Funky Fat Foods zich over de jaren heen ontwikkeld?

a

In 2018 stonden we op de Chocolade Beurs in De Beurs van Berlage. Niemand was daar bezig met gezondheid. Mensen kwamen voor de gratis chocolade. Het was een snaaifestijn. Zo kwam ik erachter dat de traditionele chocolademarkt niet de juiste afzetmarkt was voor Funky Fat Chocolate.

De grootste take-away was het openstaan voor feedback. Wees niet bang om je product aan te passen en te verbeteren. Zo kom je op een gegeven moment bij een selectie van ingrediënten die werken en waar je achter staat. Van mijn oma, die diabeet is, heb ik heel veel geleerd op het gebied van voeding en het effect van verschillende voedingsstoffen op je bloedsuikerspiegel.

v

Omschrijf de smaak van Funky Fat Foods Chocolade voor mensen die het nog nooit geproefd hebben.

a

Het is een romige chocolade. Hij is wat bitterder dan de meeste mensen gewend zijn. De smaak van de cacao is sterker. We gebruiken MCT, een kwaliteitsvet afkomstig uit kokosnoten. Deze vetten voorzien je van langdurige energie in plaats van een kortdurende energieboost die je krijgt bij traditionele chocolade.

Een tip van de kok!!

De witte chocolade is fantastisch in combinatie met koffie! Eet de helft van de reep los en verwerk de andere helft in een bulletproof koffie. Je hebt alleen een blender nodig.

v

Naast de fitness & health trend, was er een enorme hype rondom de keto-levensstijl. Waar denk je dat de wereld heen gaat op het gebied van dieet en keto?

a

Mensen worden zich in de toekomst steeds meer bewust van wat ze in hun lichaam stoppen. We zijn steeds beter geïnformeerd en onderzoeken steeds vaker uit of dat wat er gezegd wordt, wel klopt. Mensen worden kritischer. We nemen niet meer klakkeloos over wat marketeers beweren. Het overtuigen van een doelgroep wordt voor veel merken een uitdaging in de toekomst. Veel merken zullen in de toekomst ten onder gaan omdat dat wat ze claimen, niet klopt.

v

Hoe ziet het bedrijf Funky Fat Foods eruit?

a

Funky Fat Foods is tegenwoordig niet alleen een bedrijf dat biologische, suikervrije chocolade maakt. We willen ook een thought leader zijn op het gebied van lifestyle en voeding. We organiseren maandelijks een Instagram Live met gezondheidsexperts en doktoren vanuit de VS en Groot-Brittannië. Niet alleen om keto aan te prijzen, maar ook om mensen uit te dagen om na te denken over wat ze in hun lichaam stoppen. Voeding is maar een van de dimensies in je leven. Meditatie, slaap en sport, gelukkig zijn met jezelf en de relaties met de mensen om je heen zijn allemaal factoren die invloed hebben op hoe je je voelt. Als Funky Fat Foods zijn we continu op zoek naar manieren om mensen te helpen in alle verschillende dimensies.

v

Hoe ziet de toekomst van Funky Fat Foods eruit?

a

We willen meer mensen helpen. Ik word enorm gelukkig als mensen positief reageren op onze producten. Ik kreeg laatst een fotootje van een moeder met een pasgeboren kindje met de tekst: ‘Door de overstap naar een keto-dieet heb ik ondanks mijn PCOS eindelijk een kindje kunnen krijgen en gedurende de zwangerschap alsnog kunnen genieten van chocolade.’ Van dat soort berichten smelt ik. Het feit dat je mensen blij kan maken met een mooi product waar je zelf achter staat. Het zorgt ervoor dat ik iedere dag uit bed spring om de dag te beginnen. Zelfs op de dagen dat ik denk: ik ben de slechtste onderneemster die er bestaat.