• Muziek
  • Auto's

Soundtrack to My Life – Binnenkort maakt elke Porsche zijn eigen muziek

Vrolijke klanken die door je speakers komen wanneer het stoplicht op groen springt. Na een bocht naar links is de weg vrij en accelereer je. Meteen zwelt de muziek aan en klinkt het alsof de Keizerlijke Troepen uit Star Wars voorbij marcheren.

Je remt voor een stoplicht en de tonen doven langzaam uit. Met een laatste tromroffel komt je Porsche tot stilstand. De soundtrack past zich aan op jouw rijstijl. Welkom bij Soundtrack My Life. Dé innovatieve muziekervaring voor tijdens het rijden.

“Het bewegen van het auto en de muziek die je daarmee genereert, biedt een compleet nieuwe luisterervaring”
- Norman Friedenberger -

“Deze nieuwe technologie gaat niet over het afspelen van gepersonaliseerde playlists of het simpelweg aanpassen van het tempo en toonhoogte van bestaande muziek aan de snelheid waarmee je rijdt”, zegt Norman Friedenberger, Product Owner bij Porsche Digital en de verantwoordelijke voor Soundtrack My Life. “Tijdens de rit wordt een individuele geluidservaring gecreëerd uit een soort bouwpakket waarin verschillende geluiden en muzikale structuren zijn opgeslagen. Dit pakket wordt realtime ‘in elkaar gezet’ door de bestuurder en zijn rit. Deze soundtrack klinkt voor iedereen weer anders en is net zo uniek als de rit die je maakt.”

Beweging en muziek verbinden

De technische term is adaptive sound en wordt al langer toegepast in bijvoorbeeld videogames, waar de muziek aansluit op wat er op het scherm gebeurt. Tijdens het rijden is het nog niet eerder gebruikt. “De verbinding tussen de beweging van het voertuig en het genereren van muziek in de context van het rijden, biedt een compleet nieuwe luisterervaring”, zegt Norman. Allereerst selecteert de bestuurder een muzikale basisstemming, een soundtrack die speciaal is samengesteld voor een bepaalde rijsituatie. De software heeft toegang tot vooraf gecomponeerde muzikale elementen. Afhankelijk van de acceleratie, snelheid en de bewegingen in de auto, verandert de complexiteit van de mix van deze individuele elementen. Dit gebeurt door het toevoegen of verwijderen van tracks en geluiden wat keer op keer zal resulteren in een nieuwe soundtrack.

De technologiepartner voor Soundtrack My Life is Boris Salchow, een Duitse filmcomponist uit Los Angeles. Hij componeerde de verschillende muzikale elementen waaruit de auto de muziek genereert en vindt het jammer had hij deze techniek niet eerder tot zijn beschikking had. “Toen ik zestien jaar geleden naar Los Angeles verhuisde, luisterde ik bijna geen muziek meer in de auto”, legt de artiest uit. Het eeuwige optrekken/afremmen op het drukke wegennet van de Californische megastad was de schuldige. “De muziek waar ik naar luisterde kwam gewoon niet overeen met wat ik werkelijk ervoer. Zelfs toen al vond ik dat iemand daar iets voor moest ontwikkelen om dit te compenseren.”

Prototype van Soundtrack My Life als smartphone-app

Een prototype van Soundtrack My Life is beschikbaar als smartphone-app, maar mogelijk wordt het enkel uitgebracht als integraal onderdeel van Porsche’s infotainment-systeem. “Je kunt het overal gebruiken waar beweging is, het reageert op mobiele data”, zegt Friedenberger. In de toekomst zou de app ook gecombineerd kunnen worden met het zogeheten geofencing, waarmee je bepaalde locaties kunt vergrendelen of ontgrendelen. Zo zijn speciale soundtracks bijvoorbeeld dan alleen beschikbaar in Los Angeles of de Zwitserse Alpen.

Commercieel gebruik van Soundtrack My Life staat nog niet gepland. Friedenberger: “Het kernalgoritme is in principe klaar. De focus ligt nu op de samenwerking met artiesten.” Het plan is om de muziek verder te individualiseren, speciale edities met bekende componisten te ontwikkelen en ze als digitaal verzamelobject aan te bieden. “Exclusief materiaal produceren is het doel. Daarvoor is het zaak om met artiesten te werken die specifiek voor bepaalde landschappen soundtracks creëren, maar ook voor situaties, omgeving of momenten. Bijvoorbeeld voor het rijden op landwegen, ‘s nachts, in het stadsverkeer of in specifieke regio’s in de wereld.” Het gebruik van kunstmatige intelligentie voor het componeren van de muziek wordt bewust vermeden, omdat mens en creativiteit centraal moeten staan.

Muziek afgestemd op het humeur van de chauffeur

Maar daar stopt dit verhaal nog niet. Naarmate de technologie verder ontwikkelt, zou Soundtrack My Life in de nabije toekomst ook het humeur van de bestuurder kunnen herkennen en de muziek hierop af kunnen stemmen. Norman’s grote droom is dat de geluidsontwikkeling realtime plaatsvindt in de cloud en er onderling ook muziek gedeeld kan worden. “Je zou dan kunnen luisteren naar de soundtrack van iemand die op dit moment in New York of Tokyo onderweg is. De catalogus van ideeën en visies over waar de reis heen zou kunnen gaan, is eindeloos.” Boris denkt dat het mogelijk is dat de auto zich gaat emanciperen van de componist. “Het zou echt een doorbraak zijn wanneer mensen er helemaal niet meer bij worden betrokken. De technologie zou dan niet alleen vooraf gecomponeerde stukken combineren, maar ook melodieën bedenken en de frasering verzorgen, gebaseerd op de muzikale handtekening van de artiest.

Vandaag is die ontwikkeling nog ver weg. En misschien is de menselijke factor in muziek zo belangrijk dat kunstmatige composities misschien nooit echt zullen aanslaan. Maar als ze dat doen, is de auto daar volgens Boris de voorbestemde plek voor. Soms rijd je met 200 km/u op de autobahn of je rolt rustig op een rotonde en soms zoek je de limieten op of cruise je langs de kust. Alleen al het verschil in snelheid – in vergelijking met lopen of rennen – en de verschillende bewegingen in alle richtingen, bieden legio mogelijkheden.