
In Zuid-Tirol mengen tradities met moderne technologie. We rijden over afgesleten weggetjes, langs groene weiden en diepe dalen. We bezoeken Pranzegg, een kleurrijk wijnhuis in Noord-Italië. Met oude tradities als grondlegging zoekt het wijnhuis naar nieuwe manieren om zijn wijnen te perfectioneren.
We kijken uit op Bolzano, een klein dorpje in een uitgestrekte, groene vallei in de Italiaanse Alpen. Achter ons zien we de indrukwekkende rotsformaties van de Dolomieten. We drinken een Pranzegg Vernatsch, een verrukkelijke wijn afkomstig uit de wijngaard in het Italiaanse Zuid-Tirol. De robijnrode wijn laat stroperige strepen achter in het glas. Hij smaakt soepel en fris met een licht zuurtje in de afdronk.
Martin Gojer en zijn vrouw Marion Untersulzner hebben de familiewijngaard Pranzegg een paar jaar geleden overgenomen. Samen zitten we aan een houten tafel, omringd door wijngaarden. Martin speelt met een glas Vernatsch. ‘De Vernatsch is een inheemse druivensoort die ons uitdaagt en tegelijkertijd gelukkig maakt’, legt Martin uit. ‘De druif heeft een dunne schil en produceert relatief weinig suiker. Met een druivensoort als deze is het moeilijk om smaakafwijkingen te verdoezelen. Het maakt het maakproces uitdagend, maar ook enorm vervullend.’
Vanuit simpele principes en met veel geduld produceren Martin en Marion de heerlijkste wijnen van Zuid-Tirol. ‘De Vernatsch is een bijzondere wijn die afwijkt van de bulkwijnen uit de regio. De wijn is ongefilterd en wordt niet aangelengd of verrijkt met suiker. In het maakproces wordt een spontane gisting gecombineerd met langer werkend gist en minimale hoeveelheden zwavel.’
Martin en Marion maken deel uit van een nieuwe generatie wijnmakers; een generatie die zichzelf toewijdt aan de biodynamica. Men geeft wijnranken de tijd om op natuurlijke wijze te groeien. Met een klassieke techniek worden de wijnstokken gesnoeid en geknipt. De nadruk ligt op de kracht van de natuur. ‘De natuur doet haar werk, zolang je haar de ruimte geeft’, zegt Martin.
Net als veel ondernemers uit de Alpen reizen Martin en Marion de wereld rond op zoek naar nieuwe technieken om hun wijnen te verbeteren. ‘Het is belangrijk dat je niet vast slijt in een patroon. Je moet verder kijken dan je neus lang is’, vertelt Marion. Het internet geeft beginnende wijnmakers een groot bereik. ‘Het geeft ons de mogelijkheid om onze wijn toegankelijk te maken voor de grote markt. We hebben klanten over de hele wereld.’
De wijnen van Martin en Marion zijn zo bijzonder, dat zelfs de proeflokalen er soms hun neus voor ophalen. Het leeuwendeel van Pranzeggs wijnen wordt geëxporteerd naar 19 landen. Niet alleen de smaak van de wijn is speciaal, ook de mensen die de wijn maken hebben stuk voor stuk een bijzonder en vol karakter. ‘We zijn een mix van boter en olie. De boter is onze Alpijnse kant en de olie onze Mediterrane kant’, glimlacht Marion. ‘We proberen het beste van allebei naar boven te halen in onze wijn en iets unieks te maken.
Heb je inmiddels ook dorst gekregen? Een flesje kopen doe je hier.