• Fashion

Van vintage tot maatwerk: Mart Visser over de toekomst van de mode-industrie

De mode-industrie is continu in beweging. Als een van de meest gerenommeerde modeontwerpers van Nederland, met meer dan dertig jaar ervaring in de mode-industrie, heeft Mart Visser menig trend zien komen en gaan. Wat zijn volgens hem de belangrijkste mode-ontwikkelingen van dit moment?

Mode draait om het individu

De modewereld wordt steeds minder trendgevoelig. Het gaat in toenemende mate om het individu dat de kleren draagt. Kleding is een middel geworden om te laten zien dat je op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Grote merken als Dior, Balenciaga en Louis Vuitton maken uiteenlopende collecties die niet onder één noemer te scharen zijn. Er is een drang om indruk te maken op mensen. Je ziet steeds meer extreme vormen en silhouetten. De ene outfit is nog gekker dan de andere en het kan niet opvallend genoeg. Dit contrasteert volledig met de grijze nasleep van de pandemie en de oorlog in Oekraïne. Alles in Parijs is één gigantische kleurexplosie. Mensen kiezen voor kleur, glitters, toeters en bellen.

Kleding met een verhaal

Ik liep laatst door Le Marais in Parijs, waar je allerlei leuke boetiekjes hebt met doorgeknipte, schuingedrukte spijkerjassen waar sportjassen in verwerkt zijn. Designers gebruiken afgedankte kledingstukken en vinden ze opnieuw uit. Oude mode wordt weer hip. Op de Porte de Clignancourt vind je gigantische collecties vintage Dior en Louis Vuitton, nog op de originele kledinghangers. Tien jaar geleden zou je op je vingers getikt worden als je een verstofte jurk droeg, maar tegenwoordig is het hip. Achter ieder kledingstuk zit een verhaal. Je draagt bijvoorbeeld een model dat niet meer verkrijgbaar is, waarvan het label inmiddels failliet is of een doorstart heeft gemaakt onder een nieuwe naam. Alle verhalen worden onderdeel van de identiteit van de drager.

Liever tijdloos dan trendy

Als je meegaat met de trends, dan loop je het gevaar dat je kledingkast aan het einde van het seizoen uit de mode is. Het is belangrijk dat je werkt met vormen en silhouetten die meegroeien met de tijd. Zo maak je collecties die tijdsbestendiger, duurzamer en circulairder zijn. Dat mijn werken tijdloos zijn, is een van de redenen dat mijn oude collecties van twintig seizoenen geleden nog steeds verhandeld worden op Vinted en Marktplaats. Ik heb lange tijd een fantastische jassencollectie van sublieme kwaliteit gehad, waarvan de producent helaas niet meer bestaat. Als ik jassen van deze collectie online tegenkom, koop ik zeregelmatig terug om ze als basis voor nieuwe collecties te gebruiken.

‘Ik koop mijn jassencollecties van twintig jaar geleden op en gebruik ze als basis voor nieuwe collecties.’

Het maximale uit je kleding halen

Omdat mode tegenwoordig relatief betaalbaar is, gooien mensen zonder moeite kledingstukken weg die eigenlijk nog twintig jaar meekunnen. Naast werken met duurzame, gerecyclede materialen, heb je als ontwerper ook de verantwoordelijkheid om je clientèle op te voeden. Je moet begrijpen hoe je met een artikel om moet gaan om er het maximale uit te halen. Je moet weten hoe je kleding het beste kunt wassen, drogen en vlekken moet verwijderen. Het is allemaal kennis die invloed heeft op hoe lang een kledingstuk meegaat. We zijn voor duurzaamheid en circulariteit, maar blijven wel een commercieel bedrijf. Ik blijf een ontwerper in hart en nieren en vind het tof om elk half jaar een nieuwe collectie te maken. Je moet daarin een goede balans zien te vinden.

Op maat gemaakt

Ik ontvang iedere maand een aantal grote dozen met kledingstukken die zijn teruggestuurd. Als ontwerper moet je daar iets mee. Als je de kleding bekijkt door de ogen van je klant, kun je je nieuwe collectie optimaliseren en circulairder maken. Op deze manier verlaag je je retouren en voorkom je verspilling. Ik las laatst een trendrapport waarin een mode-expert voorspelde dat alle retailers over vijf jaar een atelier hebben waar klanten hun oude kleding kunnen langsbrengen. In het atelier wordt de kleding verkort, verkleind of iets uitgelegd. Wij moeten daar als ontwerpers op inspelen door bijvoorbeeld de naden wat ruimer te maken, zodat de ateliers meer speelruimte hebben. Mensen kunnen hierdoor langer genieten van hun kleding en zo bewegen we langzaam naar een duurzamere kledingindustrie. We stappen af van het snelle binge-kopen met een algeheel duurzamere modewereld als eindresultaat.