• Design

Versnel je creatieve proces met explosieve verbeeldingskracht

Niets is onmogelijk in de werelden van Midjourney en DALL-E. De digitale AI-imaging-tools brengen zonder al te veel poespas het collectieve, digitale bewustzijn van de mensheid in beeld met illustraties van explosieve verbeeldingskracht. Van psychedelische, surrealistische droomlandschappen tot kleurrijke Porsches geschilderd in een stijl die Rembrandt en Jean-Michel Basquiat samenbrengt. Je bent slechts een paar zoektermen verwijderd van buitengewone, nooit eerder vertoonde digitale kunstwerken. Hiermee geeft kunstmatige intelligentie ons een kijkje in de creatieve wereld van morgen.

Het idee is vrij simpel. Je typt een aantal zoektermen in een zoekbalk. Het liefste een paar onverwachte combinaties, zoals ‘boot in het heelal’ met ‘olifant in porseleinkast’. Het AI-imaging-programma gebruikt de zoekwoorden om zijn beelddatabase door te spitten naar beeld dat voldoet aan je zoektermen. Vervolgens brengt het de beelden samen in originele, nooit eerder gemaakte creaties. Klaar is Kees.

Een bevrijdende kus voor de creatieve wereld

Midjourney en DALL-E openen een compleet nieuw speelveld voor de creatieve sector. In een fractie van een seconde illustreert het digitale gereedschap talloze gedetailleerde beelden, waar graphic designers vroeger uren of zelfs dagen aan kwijt waren. Het geeft creatieven de vrijheid te experimenteren met verschillende ideeën tijdens de concept- en ontwerpfase zonder al te veel tijd kwijt te zijn aan het maken van illustraties die nooit gebruikt zullen worden. Het maakt de conceptfase van het ontwerpproces effectief korter, waardoor er meer tijd, geld en energie besteed kan worden aan het eindproduct.

Een veelzijdige, digitale kwast

De reclamewereld was een van de eerste sectoren die programma’s als Midjourney en DALL-E omarmde. De veelzijdige stijlexploratie-tools bieden de mogelijkheid om in korte tijd tal van ideeën te verkennen. Ideaal als je meerdere concepten hebt waarvan je niet weet welke je opdrachtgever het meeste aanspreekt. Het idee waar je opdrachtgever vervolgens de meeste potentie in ziet, kan worden uitgewerkt.

Aan de slag

Je hoeft geen Einstein of IT-specialist te zijn om te werken met Midjourney of DALL-E. Het zijn openbare AI-tools die toegankelijk zijn voor iedereen. Het geheim zit hem niet in de kunst van het maken, maar de kunst van het omschrijven. Je gebruikt zoektermen om te omschrijven wat er in jouw hoofd zit. Zo breng je jouw fantasieën tot leven. Hoe specifieker je prompts en commands, hoe gedetailleerder het eindresultaat.

Je mag de afbeeldingen overal in gebruiken, aangezien er geen maker aan verbonden is. Als je denkt dat je klaar bent met je zoektermen, klik je op ‘enter’. [zoektermen van de afbeeldingen].

‘Pak wat popcorn, ga lekker zitten en aanschouw het creatieve proces.’

De nullificatie van het menselijke creatieve proces

Midjourney en DALL-E geven ons een kijkje in de creatieve wereld van morgen. Waar ook de creatieve wereld niet meer immuun is voor de opmars van kunstmatige intelligentieartificial intelligence, met haar gelikte reken- en interpretatiekracht. Het bewijst dat creativiteit niets meer is dan een samenvoeging van abstracties uit het verleden en het heden. Het mystieke, creatieve proces is terug te brengen naar enen en nullen, wat Elon Musk’s vermoeden dat we in een simulatie leven alleen maar geloofwaardiger maakt.

Geen vervanging van menselijke creativiteit

Het is lastig om te zeggen wat de uiteindelijke rol van AI-imaging-tools zal zijn binnen de creatieve sector. Voor nu is het een handige tool die het creatieve proces sneller en efficiënter maakt. De mens blijft de drijvende kracht achter het creatieve proces. Wij voorzien Midjourney en DALL-E van de woorden: de creatieve richting en de ideeën, zodat de programma’s hun trucje kunnen uitvoeren. Het digitale gereedschap kan niet zelfstandig denken en is volledig afhankelijk van beelden die in het verleden gemaakt zijn.

Een hulpmiddel in het creatieve proces

Misschien komt er een dag waarop AI haar menselijke tegenpool overbodig maakt, maar zover zijn we nog niet. Midjourney en DALL-E hebben geen antwoorden op vragen die nog niet gesteld zijn. Het baseert haar creativiteit op de huidige digitale werkelijkheid. Een werkelijkheid waarin wij de vragen stellen en wij de basis vormen van haar verbeeldingskracht. Het versnelt het creatieve proces, waardoor designers sneller en efficiënter kunnen werken. Voor nu is het een hulpmiddel in het creatieve proces van de menselijke geest. Dus waar wacht je op?