Waarom Harpa niet mag ontbreken bij een bezoek aan Reykjavik

In het land van vuur en ijs vind je een stadsicoon, gelegen op de grens tussen land en zee. Een gigantische, stralende sculptuur die lucht, zee en stad reflecteert: Harpa. De kleurrijke constructie is het nieuwe concertgebouw van de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Waar het soms decennialang kan duren voordat een gebouw onderdeel wordt van het stadsbeeld, werd Harpa meteen met open armen ontvangen.

Na de openingsceremonie van Harpa werd al snel duidelijk dat de inwoners van de IJslandse hoofdstad een bijzondere band voelen met het architecturale spektakel. Harpa betekent ‘harp’ in het IJslands. Ook is het de naam voor de eerste maand van de lente. Het idee voor de gevels ontstond tijdens de zoektocht naar een nieuwe interpretatie van een gebouw met wanden die dynamisch meebewegen met de kleuren van de omgeving.

Harpa’s opvallende glazen gevels zijn ontworpen door de Deens-IJslandse toparchitect Olafur Eliasson. De gevels bestaan uit een complex honingraatpatroon van diachroon glas dat overdag van kleur verandert naargelang de stand van de zon. Het is een warme, kleurrijke ode aan de natuur van IJsland. ‘s Nachts worden de gevels verlicht door ledverlichting, waarbij variaties in kleur en lichtintensiteit worden toegepast om verschillende patronen te creëren.

De schoonheid van Harpa’s ontwerp komt terug in het interieur van het gebouw. Bezoekers worden overvallen door een hypnotiserend visueel spektakel, waardoor ze haast vergeten dat er in een van concertzalen een show op ze wacht. In de aankomsthal lijken de gangen een bergachtig reliëf aan te nemen dat iets weg heeft van het basaltgesteente aan de IJslandse kust. Het stralende zonlicht breekt door het fluorescerende glas en werpt gebundelde regenbogen en schaduwen over de uitgestrekte hallen.

In de drie naast elkaar gelegen concertzalen betreden grote namen uit de klassieke en popwereld regelmatig het podium. Op de vierde etage vind je kleinere zalen voor intieme shows en banketten, waar altijd ruimte is voor inzichtvolle lezingen, conferenties en beurzen. De grootste concertzaal is ontworpen als een vuurrood middelpunt. De zaal is vernoemd naar een van de meest opvallende vulkanische kraters van IJsland: Eldborg, wat ‘vuurberg’ betekent in het IJslands.