
De 24 uur van Le Mans door de lens van fotograaf Casper Bijmans
Casper Bijmans fotografeert voor vooraanstaande modemerken, maar heeft ook een grote liefde voor auto’s. Dankzij de meer dan 300.000 bezoekers die de 24 uur van Le Mans bezoeken kan hij zijn twee passies uitstekend combineren.

Iedereen droomt, maar slechts sommigen maken er werk van. Zo is Porsche bijvoorbeeld ontstaan uit de vastberaden zoektocht naar de ultieme sportwagen. Op Discovered gaan we op zoek naar de nieuwe generatie dromers en brengen de unieke verhalen over hun drive en daadkracht.
Het is de jaarlijkse hoogmis van de autosportkalender: de iconische 24 uur van Le Mans. Porsche won in het verleden maar liefst 19 keer, en is vastberaden om ook voor de 20e keer als eerste de zwart-wit geblokte finishvlag te zien. Daarvoor moet het merk in 2026 terugkeren, dit jaar moest Porsche na een spannende strijd namelijk genoegen nemen met een tweede plek overall. De slijtageslag voor mens en machine is voor Casper Bijmans niet alleen vanuit sportief oogpunt interessant om te volgen, maar vormt juist ook een fotografische speeltuin. “Le Mans is rauw, ongeremd en vol verhalen.”

Spelen met lichtval en lijnen
De rit naar Noord-Frankrijk, door vele autosportliefhebbers liefkozend een pelgrimstocht genoemd, in een elektrische Porsche Taycan is een ideaal moment voor Casper om na te denken over de foto’s die hij gedurende het weekend wil maken. Onderweg is één snelle laadstop noodzakelijk, maar terwijl de Porsche aan de laadpaal staat pakt Casper direct zijn camera. “Ik vind het leuk om met lichtval en lijnen te spelen. Het draait voor mij veel meer om de compositie dan dat de hele auto in beeld is. Ik zie de auto eigenlijk niet als een product dat je in z’n geheel op de foto wil krijgen, de imperfectie maakt het juist spannend en aantrekkelijk. Er moet eigenlijk iets te raden overblijven.”


"Ik keek veel in magazines voor inspiratie, maar kon niet altijd de beelden vinden die ik in gedachte had"
De liefde voor auto’s en fotografie kreeg hij al spelenderwijs mee als kind. “Mijn oom had vroeger een Porsche 924, als ik op bezoek was bij hem ging ik achter het stuur zitten en en dan deed ik alsof ik reed. En mijn vader had vaak een analoge camera bij zich, zo ben ik gaan experimenteren met fotografie.” Casper begint nog wel aan een economische studie, maar vindt de cijfermaterie toch minder interessant. “Ik was alleen maar bezig met beeld. Ik keek veel in magazines voor inspiratie, maar kon niet altijd de beelden vinden die ik in gedachte had. Toen ben ik het zelf maar gaan schieten, zo ben ik eigenlijk fotograaf geworden met een specialisatie in mode en auto’s.”

Streetwear en motorsport komen samen
'AND PORSCHE TAKES THE LEAD' klinkt het door de vele speakers langs de baan vlak na de start. Casper kijkt naar de rondrazende auto’s, maar probeert tegelijkertijd een combinatie te maken met de drukke omgeving en de mensen. “Ik wil liever niet het beeld maken dat in elke krant of website gebruikt kan worden, dan krijg je namelijk geen unieke foto’s. Tegelijkertijd ben ik ook niet zo bezig met dat ene plaatje, natuurlijk baal ik wel als het licht perfect is en ik te laat ben en heb ik ook een bepaald idee in m’n hoofd, maar als dat niet lukt ga ik gewoon door met wat ik wel kan maken. Die vrijheid vind ik heel belangrijk.”


In de paddock heeft hij een bezoeker gespot in een specifiek Porsche T-shirt dat een knipoog maakt naar de 24 uur van Le Mans. De doorsnee bezoeker zou het waarschijnlijk niet opvallen, maar Casper ziet direct wat het speciaal maakt. “Je ziet hier langs de baan, maar ook gewoon op straat, dat mensen zich proberen te onderscheiden en zich willen identificeren met een subcultuur. Kijk naar merken als FAT International van Ferdi Porsche en L’Art de l’Automobile, zij spreken zelfs een grote groep niet-autoliefhebbers aan die zodoende toch een interesse voor auto’s ontwikkelen. Op die manier smelten streetwear en motorsport samen.”



“Met AI kun je al heel snel iets creëren, maar ik wil juist iets echts, iets tastbaars maken"

Creativiteit is dus belangrijk voor Casper, iets dat hij naar hartenlust kwijt kan in auto- en modefotografie. “Ik probeer veel beweging toe te passen, maar ook verschillende flitstechnieken. Of digitaal met analoog te combineren. Ik wil onderscheidend blijven, met AI kun je al heel snel iets creëren, maar ik wil juist iets echts, iets tastbaars maken. Maar daarnaast denk ik dat het belangrijk is om vooral te doen wat je zelf mooi of leuk vindt, in plaats van allerlei trends volgen. Of dat nou in mode of fotografie is of met auto’s te maken heeft, ik probeer me niet te veel te laten afleiden door wat ineens trendy is.”

