11 apr ’24

Mark Vletter, oprichter van Voys: “Jeugdige naïviteit is een fijne eigenschap voor een startende ondernemer”

Met zijn innovatieve cloud-techniek voor telefonie maakte tech-visionair Mark Vletter van zijn bedrijf Voys een succes. Nu geeft hij het deels weg: “Ik heb dit allemaal niet alleen gedaan, waarom zou ik dan als oprichter wel overal aanspraak op mogen maken?”

Ewoud Rooks Mark Vletter 11 © Fotografie: Ewoud Rooks

Het is een zonnige lentemiddag als we Mark (1980) en zijn camper in de Groningse Onlanden treffen. Al weer 18 jaar geleden ontwikkelde hij bij TNO een product dat de telecomwereld radicaal zou veranderen: telefonie in de cloud. Hij startte er in 2006 zijn bedrijf Voys mee. Maar waar de meeste ondernemers gaan voor alsmaar meer kiest Mark ervoor om het bedrijf ‘weg te geven’ via steward ownership. Daarmee verdeelt hij het bestuur van zijn bedrijf over meerdere mensen en worden de waarden van het bedrijf belangrijker dan het grote geld. Mark doet daarmee een grote stap terug in zijn bedrijf en kiest voor meer rust, ruimte en vrijheid.

Ewoud Rooks Mark Vletter 28
Ewoud Rooks Mark Vletter 22
Q

Je bedrijf ‘weggeven’, waarom?

A

“Ik ben degene die het bedrijf is gestart, maar het is voortgekomen uit een afstudeeropdracht bij TNO en gebouwd met publieke infrastructuur. Door de jaren heen hebben er ongeveer 250 mensen aan dit bedrijf gewerkt. Dus ik héb dit helemaal niet alleen gedaan, waarom zou ik dan wel als oprichter overal aanspraak op mogen maken? Met steward ownership draait het niet alleen maar om winst, maar hou ik nu vooral de waarden van het bedrijf in stand.”

“Je zal mij nooit horen zeggen ‘Ik heb 20 mensen onder mij’. Dat vind ik echt absurd"
Q

En wat zijn die waarden?

A

“Mijn vader zei altijd: we zijn allemaal gelijkwaardig, maar niet gelijk. Ik heb dat verankerd in het bedrijf. De mensen die bij Voys werken, zijn geen medewerkers, het zijn collega’s. Je zal mij nooit horen zeggen ‘Ik heb 20 mensen onder mij’. Dat vind ik echt absurd. Alsof jij opeens belangrijker bent dan de rest. Je hebt niemand ónder je, je werkt met mensen sámen. Bij Voys kijken we ook hoe we een positieve maatschappelijke impact kunnen maken met de economische waarde die voortkomt uit het bedrijf. We doneren bijvoorbeeld 1% van onze omzet aan de stichting 48percent.org die werkt aan het wereldwijd beschikbaar maken van vrije communicatie en internet voor iedereen.”

Ewoud Rooks Mark Vletter 27
Q

Ben jij altijd al bezeten geweest van technologie?

A

“Als kind vond ik technologie al enorm interessant. Ik hou van verandering en hou het technologische landschap goed in de gaten. Dat voelt voor mij niet als werk. Ik kan er 24/7 mee bezig zijn, het is echt een passie. Mijn hele huis is geautomatiseerd, als ik de deur uit loop, maakt de robotstofzuiger even een rondje en ’s avonds is de verlichting op het toilet automatisch wat minder fel. Dat is toch prettiger. Ik vind het heerlijk om te experimenteren, dat is natuurlijk ook waar Voys ooit uit ontstaan is. Als ondernemer heb je de vrijheid om je gedachtegoed tot leven te brengen.”

“Als ondernemer heb je de vrijheid om je gedachtegoed tot leven te brengen”
Q

Is vrijheid belangrijk voor jou?

A

“Zeker! Met dat idee heb ik ook een camper gekocht. Zodra je instapt ben je weg, het geeft een gevoel van avontuur en we kunnen als gezin makkelijk met zijn vieren op pad. Ik gebruik ‘m ook vaak als mobiele werkplek. Dan ren ik ’s morgens een rondje en ga ik ’s middags ergens in de natuur in mijn camper werken. De ultieme vrijheid. Ik probeer dat vrije ondernemersgevoel ook te creëren voor de mensen binnen Voys, maar met de zekerheid van een vast salaris.”

Ewoud Rooks Mark Vletter 02
"Ik vind dat harder werken een ontzettend slecht idee is. Je hebt ruimte nodig in je hoofd om over complexe vraagstukken te kunnen nadenken"
Q

Heb je meer rust dan vroeger?

A

“Toen ik in 2006 met Voys begon, was ik begin 20. De luxe van de twintiger is dat hij denkt dat hij alles kan en beter weet. Die jeugdige naïviteit is een fijne eigenschap voor een startende ondernemer. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer je leert dat je eigenlijk heel weinig weet. En dat je geen antwoorden moet geven, maar vragen moet stellen. Ik word daar steeds beter in. Ik vind ook dat alsmaar harder werken een ontzettend slecht idee is. Je hebt ruimte nodig in je hoofd om over complexe vraagstukken te kunnen nadenken. Een mens kan maximaal 6 uur per dag productief zijn. Loop maar wat minder hard, neem maar wat meer tijd; de kwaliteit van je productie zal echt toenemen.”

Ewoud Rooks Mark Vletter 07
Ewoud Rooks Mark Vletter 08
Q

Naar welke technologische ontwikkelingen kijk jij met belangstelling?

A

“Het klinkt voor de hand liggend, maar dat is AI. Ik zie daar verschillende trends in ontstaan. AI gaat functioneren als een bijna onfeilbaar tweede geheugen. Alles wat jij meemaakt, kan je straks terugkijken of terughalen. Ik weet zeker dat we binnen een jaar of 3 massaal gebruikmaken van deze functionaliteit. Het tweede wat AI gaat doen is ook een hele interessante. Op dit moment kan je met AI vaak maar één specifieke taak uitvoeren, maar een AI kan ook Large Action Models (LAMs) genereren. Dan kan ik zeggen: ik wil volgende week lunchen met mijn zusje in een restaurant dat bij ons past. De AI legt dan onze agenda’s naast elkaar, weet waar we graag eten en boekt dat vervolgens. Zo’n LAM kan je dus enorm veel werk uit handen nemen. En daarmee kom ik bij de derde trend: onze persoonlijke productiviteit gaat enorm toenemen. Op dit moment zijn we ongeveer 30 tot 40% van onze tijd kwijt aan bureaucratie en administratieve handelingen. Dankzij AI kunnen wij de komende jaren dus 30 tot 40% productiever worden.”

“Ik hoop dat we dankzij automatisering straks weer meer naar elkaar om kunnen kijken”
Q

Dat is een positief vooruitzicht…

A

“Ik schets hier een utopisch beeld omdat ik positief ben ingesteld. Gaan wij in Nederland straks het eerste land zijn dat afstapt van de 40-urige werkweek? Gaan we allemaal naar 4x6 uur? En voor wie is die productiviteitswinst? Ik hoop dat we dankzij de automatisering van werkzaamheden, straks weer meer naar elkaar om kunnen kijken. Dat er meer tijd is om er voor elkaar te zijn. We moeten echt af van dat kapitalistische model dat alleen maar draait om winst en het maximaliseren van aandeelhouderswaarde."

Ewoud Rooks Mark Vletter 25 crop
Q

En zo zijn we weer terug bij het weggeven van je bedrijf…

A

“Ik heb niets met geld. Dit zijn voor mij de bonusjaren. Ik heb bewezen dat de techniek werkt en ik ben financieel onafhankelijk. Belangrijker vind ik dat we technologie vooral op een goede manier gebruiken. Voordat we verder gaan op de innovatieve curve, moeten we bestaande techniek beter gaan benutten. Dus als ondernemers niet alleen kijken naar nieuwe technologie, maar ook naar verantwoord ondernemen en een stukje bewustwording dat je niet alleen economische waarde hebt, maar ook invloed hebt op de mensen in je bedrijf en op de planeet. Dat het geen losse systemen zijn, maar een totaalsysteem waarin je waarde kunt creëren.”

Ewoud Rooks Mark Vletter 20
Ewoud Rooks Mark Vletter 29
Q

What’s next?

A

“Ik heb geen ambities om weer aan iets nieuws te beginnen. Ik werk nog 3 dagen in de week en wil meer tijd nemen om onderzoek te doen naar nieuwe technologieën. De kennispool van nieuwe technieken verder uitbreiden. We hebben Voys ooit omschreven als een levend experiment en binnen onze organisatie kunnen we nog altijd veel experimenteren. Dat doen en daarover schrijven, daar wil ik me meer mee bezig gaan houden. Het liefst buiten, in de natuur.”