25 okt ’23

Met SOUS kan iedereen thuis de sterren van de hemel koken

In je eigen huis fine-dinen met gerechten van topchefs als Ron Blaauw en Soenil Bahadoer, die je in enkele eenvoudige stappen kunt uitserveren. Dat kan voortaan dankzij de Nederlandse start-up SOUS: culinaire ervaringen van sterrenrestaurants en topchefs, maar dan thuisbezorgd. Wij gaan in gesprek met Thomas Scholte, mede-oprichter van SOUS.

Sous DSC0313

"In het begin was het moeilijk om een voet tussen de deur te krijgen bij de topchefs en restaurants," vertelt Thomas Scholte. "Overtuig een Michelinsterrenchef er maar eens van om gerechten in een box naar de andere kant van het land te sturen." Maar het lukte Thomas en zijn compagnon, Devon. En mede daardoor weten ze een plek te bemachtigen op de prestigieuze Forbes 30 under 30 lijst voor veelbelovende ondernemers.

"We kunnen met trots zeggen dat we de meeste Michelinrestaurants ter wereld hebben aangesloten"
Q

Hoe is het idee voor SOUS ontstaan?

A

"Het begon allemaal met een kop koffie. Devon en ik kenden elkaar nog niet, maar onze eerste investeerder, Ronald Jan Schuurs, vond dat wij bij elkaar pasten. Devon had veel ervaring in de culinaire wereld en ik met e-commerce. We hadden allebei een voorliefde voor goede restaurants. Een paar koppen koffie verder waren we aan het brainstormen hoe we chefs en restaurants van het hoogste segment voor iedereen in Nederland toegankelijk konden maken, zonder in te leveren op de kwaliteit of premium reputatie. We zijn Ronald Jan nog steeds dankbaar, want het bleek een goede match te zijn."

Q

Welke topchefs zijn er allemaal aangesloten bij SOUS?

A

"Eind 2022 hebben we een aantal écht grote namen kunnen toevoegen, zoals sterrenchefs Ron Blaauw van Ron Gastrobar, Soenil Bahadoer van De Lindenhof Nuenen en Erik Van Loo van De Parkheuvel. Recent zijn daar nog sterrenchefs Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve en Kelvin Lin, de voormalig beste Aziatisch chef van Nederland, bij gekomen. We kunnen ondertussen met trots zeggen dat we de meeste Michelinrestaurants ter wereld hebben aangesloten. Daarnaast hebben we ook topchefs zonder Michelinster die gerechten maken die het absoluut waard zijn om uit te proberen, zoals televisiechefs Julius Jasper en Robert Kranenborg of Maikel Terlouw van Le Barrage."

Sous DSC0071
Sous DSC0157
Q

Welke chefs zouden jullie nog graag toevoegen?

A

"Gordon Ramsay zou natuurlijk heel tof zijn, maar van de Nederlandse restaurants zou ik Catch by Simonis graag toevoegen. Een geweldig visrestaurant waar we eerder mee gewerkt hebben en erg positieve reacties op hebben ontvangen."

Q

Wat is jouw eigen favoriete SOUS-maaltijdbox?

A

"Dat hangt helemaal van de setting af. De fine-dining-box bestaande uit vijf gangen van Restaurant Daalder is bijvoorbeeld ideaal voor een romantische date. Met deze box sta je nog best even in de keuken en heb je echt het gevoel dat je een Michelinchef bent. Wanneer ik een groep vrienden op bezoek heb, wil ik niet lang in de keuken hoeven te staan. Dan is de rijsttafel van Ron Gastrobar ideaal, want die hoef je alleen maar in de oven te zetten. Ik kan mijn bezoek dan toch iets voorzetten wat je niet op Thuisbezorgd of Uber Eats kunt vinden."

Q

Voor wie is SOUS?

A

"Jonge, hardwerkende mensen die van lekker eten houden, maar geen tijd hebben om urenlang in de keuken te staan. Of gezinnen met jonge kinderen, die niet altijd een oppas willen of kunnen regelen. Maar SOUS is ook ideaal voor mensen die de stad hebben verruild voor een ruimere woning in de omliggende gebieden en daardoor geen toegang meer hebben tot het aanbod op thuisbezorgdapps."

Sous DSC0237
Q

Tijdens de pandemie waren maaltijdboxen van sterrenrestaurants en topchefs enorm populair. Is dat nog steeds zo?

A

"Na de pandemie was het natuurlijk de vraag of mensen nog steeds thuis boxen zouden bestellen of toch liever naar restaurants zouden gaan. Die spanning bleek nergens voor nodig te zijn. We hebben een enorme groei doorgemaakt. Mensen bestellen bij ons wanneer ze bijzonder bezoek krijgen of iets speciaals te vieren hebben. Uiteraard zoeken we altijd naar manieren om relevant te blijven en richten we ons vooral op bijzondere momenten zoals Moederdag, Valentijnsdag of Pasen."


"We willen heel graag de grootste van Europa worden"
Q

Bij veel populaire restaurants moet je lang van tevoren reserveren. Hebben zij nog wel tijd voor de menu’s van SOUS?

A

"We hebben verschillende type samenwerkingen met restaurants. Sommige chefs bereiden alle boxen in de keuken van hun eigen restaurant, maar lang niet iedereen heeft voldoende capaciteit. Sommige restaurants hebben externe productiekeukens waar ze de de gerechten voor hun restaurants of de menu’s van SOUS bereiden. Maar we werken ook samen met hoogwaardige cateraars verspreid door het hele land, die restaurants werk uit handen kunnen nemen. Bij deze cateraars werken bijvoorbeeld topchefs die jonge kinderen hebben en de hectiek van het restaurant verruild hebben voor een negen-tot-vijf-baan waar ze toch op hoog niveau kunnen blijven koken."

Q

Wat is jullie ambitie voor SOUS?

A

"We willen heel graag de grootste van Europa worden. Dat mensen uit Parijs bijvoorbeeld van een restaurant uit Berlijn kunnen genieten. We zijn sinds kort live in België, waar we menu’s van Nederlandse topchefs kunnen aanbieden. Andersom zijn we ook in gesprek met Belgische Michelinsterrenchefs, wiens gerechten straks ook in Nederland beschikbaar zijn."