16 mrt ’23

Van textielafvalberg tot haute couture: het succes van 1/OFF PARIS

Renée van Wijngaarden staat aan het roer van 1/OFF PARIS, een van de toonaangevende modehuizen in de upcycle movement. Het modehuis ontleedt oude kledingstukken die anders op de gigantische textielafvalberg zouden belanden, van iconische merken als YSL, Burberry en Ralph Lauren, en maakt er nieuwe, frisse en eclectische ontwerpen van.

Renée van Wijngaarden BEELD0 D5 A4146 2 zwartwit NEW -crop

Renée had schoon genoeg van alle fast fashion-merken die maar bleven aanzetten tot overconsumptie. ‘Er was geen ruimte meer om verliefd te worden op een kledingstuk. Je moest altijd mee in de volgende trend.’ Vintage en tweedehands kleding gaf haar het verliefde gevoel terug. Ze bezocht talloze warenhuizen met tonnen vintage en afgedankte kledij en werd getuige van de prachtige kwaliteit ervan. Het vormde de basis voor 1/OFF.

Upcycling (lees: kleding die niet langer gebruikt wordt, een tweede leven geven in een nieuwe vorm) opent nieuwe mogelijkheden. We kunnen creëren, produceren en opschalen, terwijl we tegelijkertijd verduurzamen.

Q

Afgelopen jaar vond de eerste show plaats: 1/OFF PARIS. Dat was voor veel ontwerpers een belangrijk moment. Hoe heb je dit ervaren?

A

De presentatie van je nieuwe collectie is altijd een belangrijk moment, maar het is slechts één onderdeel van je succes. Net als de lange dagen in het atelier of de talloze uren in verhitte brainstormsessies. Tijdens de modeshow komt al je harde werk onder een vergrootglas te liggen. Niet alleen je collectie wordt onder de loep genomen, maar ook je langetermijnvisie en je relatie met het publiek. Het is een proces dat je team op de proef stelt. Het is ontzettend stressvol, maar je groeit er enorm van.

Renée van Wijngaarden BEELD5 M1 A6237
Renée van Wijngaarden BEELD5 M1 A5667
Q

Wat zou je anders doen met de kennis van nu?

A

Je moet iets neerzetten wat de massa inspireert om het merk te willen volgen en blijven volgen. Ik had nog nooit een show gegeven. In het atelier werk je vaak met een team van ongeveer vijf mensen, maar tijdens een modeshow heb je opeens 80 man personeel. Je moet binnen een heel korte tijd alle neuzen dezelfde kant op krijgen. Ik had het enorm onderschat. In dit soort situaties merk je hoe belangrijk het is om een goed team te hebben. We hebben ons de benen uit het lijf gerend. Iedereen in het team moet zijn mannetje kunnen staan. Er is geen ruimte voor fouten. Een goede voorbereiding maakt of breekt je.

Renée van Wijngaarden BEELD1 OFF AFWF22 6236
Renée van Wijngaarden BEELD1 OFF AFWF22 6144
Renée van Wijngaarden BEELD1 OFF AFWF22 5770
Renée van Wijngaarden BEELD1 OFF AFWF22 5089
Renée van Wijngaarden BEELD1 OFF AFWF22 5041
Q

Je hebt al enkele kledingstukken gepresenteerd voor de 2023 zomer- en herfstcollecties. Kun je daar al iets over vertellen?

A

We hebben net onze 2023 Fall Winter-collectie geïntroduceerd. De collectie, geïnspireerd op ‘Fairy Core’, combineert aardse tinten met rauwe ontwerpen. We zoeken naar nieuwe vormen en technieken om vintage kleding in eclectische vormen een tweede leven te geven. We werken met wollen sjaals, pakken en lange blazers. We experimenteren met overgebleven mesh, contrasterende buitenkanten van jassen. We proberen verfrissende silhouetten te maken, zoals een pantalon met een rok. Traditionele modehuizen maken een selectie van verschillende stoffen voor een nieuwe collectie. Wij transformeren vintage. Wij selecteren restpartijen die de basis vormen voor onze nieuwe collectie.

De kwaliteit van de stof is erg belangrijk. We geven onze eigen draai aan pasvormen, we verwijderen vlekken, herstellen gaten en werken snitten of kragen bij. We herhalen onze ontwerpen wel, maar elk kledingstuk is opgebouwd vanuit een of meerdere bestaande kledingstukken uit verschillende collecties en merken. Bovendien wordt alles met de hand gemaakt, wat een heel andere uitstraling geeft dan wanneer de kledingstukken geproduceerd worden door machines.

Renée van Wijngaarden BEELDIMG 3435
Renée van Wijngaarden BEELDIMG 3449
Q

Wat zijn de ambities voor 1/OFF in 2023?

A

We willen ons richten op het aanbreken van nieuwe markten. We hebben zojuist een nieuwe B2B-lijn geïntroduceerd: The Paris (re)born-collectie. Dit zijn jerseys en denim gemaakt van een stof van gerecyclede vezels, afgewerkt met vintage details. Ook wel (re)made items of ‘getransformeerde vintage’ genoemd. Vanaf februari is de collectie ook voor consumenten te koop via Neiman Marcus in New York en in I.T. in Hong Kong. Er staat ook nog een heel bijzondere samenwerking op de planning, maar daar kan ik nog niets over verklappen.

Renée van Wijngaarden BEELD1 OFF PARIS LB6357
Renée van Wijngaarden BEELD1 OFF PARIS LB5905