25 okt ’23

Zeldzame stenen met een gouden randje: de gewilde kunstwerken van Ward Strootman

Een geboren edelsmid: dat kun je Ward Strootman wel noemen. Zijn overgrootvader begon ooit met de diamantfabriek Elion & Jesse in Amsterdam. Nu ontwerpt en maakt Ward zelf unieke objecten met zeldzame kristallen en mineralen. Van zijn grotere kunstwerken en objecten zijn er al 150+ verkocht, in binnen- én buitenland. Zijn missie? ‘Laten zien waar de natuur toe in staat is.’

Ward Strootman DSC9529

Iedereen droomt, maar slechts sommigen maken er werk van. Zo is Porsche bijvoorbeeld ontstaan uit de vastberaden zoektocht naar de ultieme sportwagen. Op Discovered gaan we op zoek naar de nieuwe generatie dromers en brengen de unieke verhalen over hun drive en daadkracht.

Q

Wat is een typische Ward Strootman?

A

"Ik maak draagbare, natuurlijk kunst van kristallen en mineralen. Met die mineralen is het allemaal begonnen. Mijn bekendste werken, de wandobjecten, zijn pas later ontstaan. Deze werken zijn geïnspireerd op mijn grootste fascinatie: kristalstructuren. Door het nabootsen van de gelaagdheid, geometrische samenstelling en atoomstructuur krijg je een heel gaaf en herkenbaar 3D-wandobject. De eerste editie refereert aan de zwarte toermalijn en voor de tweede editie heb ik de kleur en textuur aangepast naar die van de unieke gogotte. Voor de derde editie heb ik gekozen voor massieve, transparante kwarts en momenteel ben ik bezig met een editie uit kopermineraal."

"Wat als je een sieraad voor een huis kunt maken?"
Q

Je werk is een combinatie van kunst en sieraden. Hoe is dat ontstaan?

A

“Ik werkte vooral met kleinere ruwe materialen, maar ik had steeds meer interesse in stukken die te groot waren voor een sieraad. Althans, een sieraad voor een mens, want wat als je een sieraad voor een huis kunt maken? Zo ben ik begonnen met grote mineralen en fossiele installaties die de vloer en het plafond met elkaar verbinden. Daardoor zweeft het object als het ware in de ruimte. Ik ging al snel richting bronsgiet als alternatief voor goud. Door de manier van opschuren en polijsten lijkt het alsof het 18-karaats goud is.

Soms bedenk ik ook combinaties. Zo ontwierp ik een collier uit ruwe kristallen. Daar vind je niet meteen een klant voor, want het is zwaar en niet voor dagelijks gebruik. Ik zou het erg zonde vinden als zo’n object voor het grootste deel van het jaar in een kluis verdwijnt. Daarom heb ik een beeldhouwwerk gemaakt waar de collier als een soort puzzelstukje in valt. Wanneer je hem wilt dragen, haal je hem er af. Zo kun je het hele jaar door van het werk genieten. Dit is een mooie brug tussen sieraden en kunst. Dat maakt voor mij het plaatje rond. De sieraden verkoop ik deels zelf en deels via de juwelierszaak van mijn moeder.”

Q

Je hebt laatst een prijs gewonnen. Kun je daar iets meer over vertellen?

A

"Ik heb samen met Solid Nature een installatie gemaakt voor de Fuorisalone Award 2023, het bekendste evenement tijdens Milaan Design Week. Het concept ‘Beyond the Surface’ liet het ontstaan van stenen gekoppeld aan het ontstaan van dromen. De installatie is gebouwd in de ondergrondse parkeergarage van een imposant privéhuis. De beleving voor de kijker begon meteen met een trap naar beneden. Die stond symbool voor een stap in het duister nemen om je dromen na te jagen.

De award wordt toegekend op basis van stemmen en op de laatste dag hadden we de meeste stemmen behaald. Ik ben dan ook heel trots dat we deze award hebben gewonnen."

Ward Strootman DSC9632 edited
Q

Hoe kwam je in aanraking met edelstenen?

A

"Ik zat vlakbij de juwelierszaak van mijn moeder op school. Tijdens de pauzes ging ik altijd even langs om gedag te zeggen of om een broodje te eten. Na de middelbare school ben ik International Business gaan studeren. Toen ik de bachelor had afgerond, heb ik een jaar gestudeerd in Singapore. Daar keek ik aandachtig naar etalages van juwelierszaken. Zelfs 10.000 km verder bleef het juweliersvak door mijn hoofd spoken. Tijdens mijn studie volgde ik een cursus edelsteenkunde aan de VU om te kijken of ik het echt leuk vond om met edelstenen te werken. Het antwoord was snel ‘ja’ dus verhuisde ik 4 maanden later naar Londen om aan het Gemological Institute of America (GIA) te gaan studeren. Dezelfde opleiding die mijn moeder heeft gevolgd, maar dan in een ander land."

Ward Strootman DSC9644
Q

Je bent opgegroeid tussen edelstenen en diamanten. Wat doe je hetzelfde als je familie en wat doe je juist helemaal anders?

A

"Eerst ontwierp ik samen met mijn moeder juwelen. Mijn ontwerpen waren kunstzinniger, minder commercieel en artistieker dan die van mijn moeder. Wat we gemeen hebben, is dat de steen het uitgangspunt is. We omhullen ze deels met 18-karaats goud, maar verder zijn onze ontwerpen minimalistisch en worden ze niet aangedikt met extra diamanten eromheen. We willen de steen het best tot z’n recht laten komen. Het zijn al kunstwerken an sich, kostbare objecten. Dat proberen we naar een nóg hoger niveau te tillen."

Ward Strootman DSC9685
Q

In welke mate heeft social media invloed op je bedrijf?

A

"In de kunstwereld draait het om de herkenbaarheid van je werk. Daarom is mijn wall art zo populair. Als je het ziet, herken je het meteen. Dat wil je als kunstenaar bereiken. Dat is hoe je als kunstenaar echt groot kunt worden.

Social media helpt me met naamsbekendheid en branding. Ik laat mezelf zien als een kunstenaar met veel smaak, en een passie voor natuurlijke objecten en minimalisme. Uiteindelijk moet je ook gewoon op plekken komen en mooie projecten laten zien, zodat mensen denken: dit wil ik ook hebben."

Q

Als je carte blanche zou krijgen. Wat zou dan jouw droomproject zijn?

A

"Ik droom ervan om monumentale kunstwerken te maken met stenen uit specifieke gebieden, in samenwerking met een goed doel uit die regio. Ik zou bijvoorbeeld stenen willen gebruiken uit Madagaskar om daarmee Pour nos Enfants te helpen. Deze organisatie helpt kinderen uit de omgeving bijvoorbeeld door scholen te bouwen. De stenen waar ik mee werk worden vaak gevonden in regio’s waar veel armoede is. Door samen te werken met een goed doel, kan ik iets teruggeven aan de lokale bevolking."

Ward Strootman DSC9768