16 jan ’23

Ali Niknam: ‘Het is makkelijk kritiek te hebben’

Hij was slechts zestien toen hij zijn eerste bedrijf startte: een online computerwinkel. Je kunt wel stellen dat Ali Niknam de smaak van het ondernemen te pakken had. De serieondernemer stond aan de wieg van maar liefst drie miljardenbedrijven. Een prestatie die hem de bijnaam ‘unicornfluisteraar’ opleverde. Na webhostingbedrijf TransIP en datacenterfirma DCG richtte hij smartphonebank bunq op, waarmee hij zich afzette tegen de traditionele grootbanken. Ali: ‘We wilden diversiteit brengen in een sector waar alles hetzelfde was: de ervaring, het verdienmodel en de mensen die er werken. We wilden deze monocultuur doorbreken en de behoeften van gebruikers op één zetten.’ Wat is zijn geheim?

448078 Ali Niknam
'De wereld verander je niet in één keer, maar stapje voor stapje.'

Het is makkelijk om enkel kritiek te hebben op wat er in de wereld gebeurt. Gandhi zei al: ‘Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien’. Als we ons eigen gedrag veranderen, moedigen we anderen daarmee aan hetzelfde te doen. Ik kijk daarom graag altijd naar wat ik zelf bijdraag aan de hand van een simpele vraag: hoe laat ik de wereld beter achter dan dat ik hem gevonden heb?

Een paar jaar geleden kwam ik in Tokio een oudere Japanse vrouw tegen die een weggegooid plastic tasje opraapte om het opnieuw te gebruiken. Stel dat iedereen dit zou doen, lossen we daarmee dan al onze problemen op? Nee, maar de wereld wordt er wel een stukje beter van.

Ondernemers dromen ervan de wereld te veranderen en zij zijn ook degene die dit kunnen bewerkstelligen. Door nieuwe technologieën en producten te ontwikkelen kan je mensen een nieuwe kijk op het leven geven. Toch is het veranderen van de wereld een taak van iedereen. Met kleine, betekenisvolle stappen kan je al een grote, langdurige impact hebben.