In de voetsporen van de A'dams hiphop met Pete Philly en Edson Sabajo

Amsterdam wordt binnen Europa gezien als een van de meest creatieve hotspots. De diversiteit, creativiteit, de invloed van tal van culturen en een kleurrijk uitgaansleven – dat nu gelukkig weer is opgestart – bracht muziekjournalist Niko Hüls in naar onze hoofdstad.

PORSCHE Back 2 Tape Amsterdam Picture 3

Niko ontmoette in Amsterdam twee bijzondere mensen die de way of life en attitude van de stad gedurende vele jaren hebben gevormd: Pete Philly en Edson Sabajo. Ze zijn te gast in Niko’s Back 2 Tape-rondreis langs de sporen van hiphop en culturele diversiteit in Europa. Edson en Pete zijn bij uitstek dé gezichten van een scene die veel meer te bieden heeft dan de vier klassieke elementen van hiphop.

Internationale invloeden vormen de cultuur

Edson Sabajo is dj en mede-oprichter van het wereldberoemde sneakercollectief Patta. Samen met zijn huidige zakenpartner Guillaume “Gee” Schmidt was hij in de jaren 90 wat tegenwoordig een “Frequent Flyer” wordt genoemd. Hij herinnert het zich nog goed: “New York, met zijn multiculturele buurten, heeft mij tot op de dag van vandaag zeker beïnvloed”, zegt Sabajo met zijn immer charmante glimlach.

PORSCHE Back 2 Tape Amsterdam Picture 4

“Toen staken ook de eerste Amsterdamse hiphopgeluiden de kop op. Wij luisterden nog naar Madonna of Kool & The Gang, maar ineens was daar die andere beat. We waren meteen enthousiast”, zegt Sabajo. “Kort daarna was daar gelijk al een hechte gemeenschap, waarin van verdeeldheid geen sprake was. Of het nu om graffiti, dj’en of rap was: er was gewoon van alles en iedereen probeerde alles. Zelfs ik!” Sabajo begon als MC, maar zonder veel succes. “De stem was te zwak, de beats te middelmatig. Maar ik wist dat ik bij hiphop wilde blijven.”

PORSCHE Back 2 Tape Amsterdam Picture 2
PORSCHE Back 2 Tape Amsterdam Picture 5

Een zwak voor sneakers van over de hele wereld

Zijn talent ontdekt Edson achter de draaitafel en hij wordt al snel een succesvolle dj. Via de legendarische Amsterdamse radioshow Dutch Masters van Villa 65 verspreidde Edson zijn eerste mixtapes en later kreeg hij ook een eigen show op HipHop 120: de basis voor zijn carrière was gelegd. Sabajo reist de wereld rond met zijn beats en neemt al zijn inspiratie en ervaringen van overal en nergens mee terug naar Amsterdam. Tegenwoordig runt hij zijn eigen sneakerwinkel: Patta.

Met recht een van de belangrijkste hotspots in de Nederlandse hiphopscene. “Dat is cool, nietwaar?”, Sabajo kijkt trots om zich heen. “En dit zal zo blijven. We willen onafhankelijk zijn, geen onderdeel van een keten. We zijn goed ingeburgerd in de scene en het is belangrijk dat je gewoon echt blijft, zowel in het bedrijfsleven als in de hiphop.”

PORSCHE Back 2 Tape Amsterdam Picture 10
PORSCHE Back 2 Tape Amsterdam Picture 9

“Hiphop heeft mijn hart geopend”

Net als Patta is Pete Philly een autoriteit in de Amsterdamse hiphopscene. In zijn geboorteland Aruba kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking met Caribische muziek, gevolgd door de popbeats van Michael Jackson en de funkalbums van Prince. “Er was eindelijk iets waarmee wij zwarten ons konden identificeren en dat ons stabiliteit gaf. Ik dacht meteen: oh ja, dit is mijn thuis”, zegt Pieter-Philip Monzón, zoals zijn echte naam luidt.

Toen het nummer “Me, Myself and I” van De La Soul in 1989 werd uitgebracht, was het meteen duidelijk voor Pete Philly. De groove, de lichtheid en vooral het hoge niveau van de raplyrics in combinatie met self-empowerment hebben op hem veel impact gehad. “Hiphop heeft mijn hart geopend”, zegt Philly, die al eens toerde met superster Kanye West.

PORSCHE Back 2 Tape Amsterdam Picture 7

Jezelf steeds opnieuw uitvinden

Op veertienjarige leeftijd begon Pete Philly met rappen in het Engels. Hij koos voor deze taal, in tegenstelling tot het Nederlands, omdat hij zijn ambitie voor poëzie zo beter over kon brengen. In Nederland was hij daarmee revolutionair en Pete werd een gerespecteerd figuur in de scene. “Gelukkig blijft hiphop zichzelf opnieuw uitvinden. Al veertig jaar is hiphop er voor de jeugd en verspreidt het zich door hele generaties”, zegt Philly. “Het zal nooit ophouden om fresh te zijn. Ik ben erg dankbaar dat hiphop mijn leven leuker maakt en het tegelijkertijd mogelijk maakt om veel van de wereld te zien.”

PORSCHE Back 2 Tape Amsterdam Picture 8

Hiphop als motivator

Na een break van enkele jaren is Pete Philly back in business. De ziekte van Lyme velde hem na een aantal succesvolle jaren. “Maar de muziek heeft me genezen”, zegt hij. Zeven jaar na zijn laatste album “One”, kwam hij in 2019 terug met nieuwe muziek. Dat fans zijn kunst – die ergens tussen funk, rap, soul en R'n'B ligt – nog steeds omarmen, bewees zijn releaseconcert voor de EP “Lift”. Meer dan 15.000 mensen dansten op het ritme van Pete Philly en vierden met hem de licht- en luchtigheid van Amsterdam.

Over Back 2 Tape

In 2018 ging muziekjournalist Niko Hüls in “Back to Tape” op zoek naar de roots van hiphop in Duitsland. Nu vervolgt hij zijn roadtrip door Europa. In samenwerking met het hiphopmagazine backspin.de belicht het project “Back 2 Tape” culturele invloeden via de vier centrale elementen van hiphop: rap, dj'ing, breakdance en graffiti. Ook publiceerde Niko samen met Porsche een boek: “Hip-Hop Culture – A Road Trip through Europe”. Een culturele reisgids van liefst 212 pagina’s die een licht werpt op de ontwikkeling van de urban hiphop-jeugdcultuur in Europese steden. Hüls ontmoette zeventien artiesten uit Duitsland, Nederland, het VK, Frankrijk, Spanje en Denemarken, die de afgelopen 25 jaar – stuk voor stuk – een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de hiphopcultuur.