Back 2 Tape: Londen

In deze episode van Back 2 Tape ontmoet Niko twee bepalende gezichten van de Britse hiphop: rapper Rodney P en producer en journalist Apex Zero.

PORSCHE Back 2 Tape London Picture 2 © Credit: Porsche

Rodney P, die via breakdance en het zogenaamde freeriden in de hiphop terechtkwam, is enorm verontrust door de negatieve teksten en het gebrek aan complexiteit in de hedendaagse rapwereld: “Ze schrijven allemaal teksten over misdaad en drugs”, betreurt de peetvader van de Britse rap. “Maar er is zó veel meer. Het gaat er niet om met één hit een miljoen binnen te halen. Het gaat erom een toekomst voor jezelf op te bouwen en dat jij jezelf in de spiegel kunt aankijken.”

PORSCHE Back 2 Tape London Picture 8 © Credit: Porsche
PORSCHE Back 2 Tape London Picture 12 © Credit: Porsche

Voor Rodney P is hiphop een belangrijk onderdeel van de samenleving: “Hiphop verbindt, met al zijn elementen. Groot en klein, rijk en arm, zwart en wit. Veel jongeren vragen mij vaak: ‘Wie is de grootste MC aller tijden?’ Maar dat is niet de juiste vraag”, zegt hij. “De vraag moet zijn: ‘Wie is de meest invloedrijke MC aller tijden?’ en ‘Wie heeft een positieve invloed op de muziek gehad?’.”

PORSCHE Back 2 Tape London Picture 5 © Credit: Porsche
PORSCHE Back 2 Tape London Picture 9 © Credit: Porsche

Afro-Caribische beats

Een andere aanhanger van het oorspronkelijke idee van Britse hiphop, is Apex Zero. We ontmoeten hem in de zuid-Londense wijk Brixton. Deze wijk bruist van de Afrikaans-Caribische invloeden. En daar is de Afro-Engelse Apex Zero helemaal in zijn element. “Hier om de hoek bevindt zich ‘Electric Avenue’. Herinner jij je het nummer van Eddy Grant nog?”, vraagt ​​Apex Zero me en zet het nummer meteen op terwijl zijn rastahaar op de beat meebeweegt. “Deze buurt is zó belangrijk voor hiphop, niet alleen hier maar in heel Europa. Denk maar aan het Brixton Splash Music Festival of het Chip Chop Café”, zegt hij.

PORSCHE Back 2 Tape London Picture 7 © Credit: Porsche
PORSCHE Back 2 Tape London Picture 1 © Credit: Porsche

Apex Zero, die in 2012 als journalist medeoprichter was van hiphopmagazine “I Am Hip-Hop”, wil de wortels van hiphop – menselijkheid en levenshouding – behouden. Het tijdschrift helpt ex-criminelen om na hun vrijlating weer voet aan de grond te krijgen in het normale leven en biedt mogelijkheden tot re-integratie in de maatschappij.

PORSCHE Back 2 Tape London Picture 6 © Credit: Porsche

“Je kunt het blad steunen door te schrijven, mee te doen aan reportages of foto's te maken”, legt hij uit. “Het is belangrijk dat hiphop mensen perspectief geeft. Hiphop heeft me laten zien wie ik ben en leidde mij naar het goede pad. Vroeger deed ik gekke dingen en dit dreef mij richting de verkeerde wegen”, zegt Apex. Voor hem is hiphop altijd open en multicultureel, maar wordt de stroming ook bedreigd door de media en commercie. “Maar ik weet zeker: goede hiphop zal overleven” en Apex Zero heeft daar zelf ook zeker zijn aandeel in.

Over Back 2 Tape

In 2018 ging muziekjournalist Niko Hüls in “Back to Tape” op zoek naar de roots van hiphop in Duitsland. Nu vervolgt hij zijn roadtrip door Europa. In samenwerking met het hiphopmagazine backspin.de belicht het project “Back 2 Tape” culturele invloeden via de vier centrale elementen van hiphop: rap, dj'ing, breakdance en graffiti. Ook publiceerde Niko samen met Porsche een boek: “Hip-Hop Culture – A Road Trip through Europe”. Een culturele reisgids van liefst 212 pagina’s die een licht werpt op de ontwikkeling van de urban hiphop-jeugdcultuur in Europese steden. Hüls ontmoette zeventien artiesten uit Duitsland, Nederland, het VK, Frankrijk, Spanje en Denemarken, die de afgelopen 25 jaar – stuk voor stuk – een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de hiphopcultuur.