13 jun ’24

Dé chefkok op Instagram, Daan van der Lecq: “Als ik een goed idee heb, heb ik daar álles voor over”

Daan van der Lecq dé online chef-kok van dit moment. Op zijn Instagram-kanaal inspireert hij duizenden mensen met creatieve, gezonde en vooral makkelijk te maken gerechten. Wij spreken hem over zijn plannen, dromen én zijn ‘kop die alle kanten opgaat’. “Ik ben ambitieus en knok echt voor wat ik wil bereiken.”

daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024_1

In zijn glimmende Porsche 944 komt Daan van der Lecq (1995) aanrijden bij het Amsterdamse Bos. “Mooi is hij he?” lacht hij. Dat de auto zijn trots is, straalt van hem af. “Klassiek vind ik mooi. Ik hou van dingen met een verhaal.” De 944 is dan ook stiekem de opstap naar zijn ultieme droom. “Een oude boerderij aan de rand van Amsterdam met een klassieke Porsche 911 op het erf.” De weg daar naartoe is er één vol creativiteit, exotische ingrediënten en zelfontwikkeling. Iets waar we het vandaag eens uitgebreid over gaan hebben én doen dat voor de gelegenheid in een gloednieuwe Porsche Taycan. “Ook echt wel vet!”

daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024_2
daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024_3

Oma’s kookkunsten

Eten en alles wat je daarmee kan; al van jongs af aan heeft het Daan’s interesse. Niet in de laatste plaats door de kookkunsten van zijn oma en moeder. “Mijn oma is deels opgegroeid in Indonesië en dat merk je in haar koken. Mijn moeder heeft dat weer van haar overgenomen en dus kreeg ik als kind veel gerechten met Aziatische invloeden voorgeschoteld.” Al op jonge leeftijd, maakt Daan van zijn maaltijden wat speciaals. Waar leeftijdsgenoten een kaastosti eten, mixt en matcht hij zijn lunch bij elkaar. “Ik deed veel met kliekjes: over een restje babi ketjap gooide ik een gebakken ei of ik rolde het in een wrap. Als kind had ik al aandacht voor details en wilde ik er echt wat speciaals van maken.”

daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024_4
daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024_5
daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024_61

Ondernemer pur sang

Die creativiteit is terug te zien in zijn succesvolle kookkanaal op Instagram met inmiddels ruim 114.000 volgers. Het succesvolle ‘Chef van der Lecq’ is niet eens zijn eerste onderneming. Hij lacht: “Mijn kop gaat alle kanten op. Ik werk heel creatief en volg altijd mijn eigen pad. Dat heeft me al op veel bijzondere plekken gebracht.” Al op zijn vijftiende begint Daan een bedrijf ‘Indebediening’ en na de Hotelschool begint hij een chauffeursbedrijf, waarbij klanten in hun eigen auto naar huis worden gebracht. “En dan is er ook nog Bucqle,” lacht hij, “een premium clip die je aan je broek kan bevestigen en zo als riem functioneert, maar veel minder zichtbaar is. Dat was een wereldwijd succes.”

daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024_6
daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024_7

Geen cent meer op de bank

Ironisch genoeg is ‘Chef van der Lecq’ ontstaan uit geldnood. “Tijdens corona donderde alles wat ik had opgebouwd als een kaartenhuis in elkaar. Ik ben toen op meerdere paarden gaan wedden. Ik ging handelen in oldtimers, maar tuigde in 2022 ook een eigen keukenlijn op: “Toys 2 Cook” Hij stopt er al zijn geld in. “Het opzetten van een merk kost enorm veel geld, maar ook tijd. Ik heb anderhalf jaar lang stress gehad of ik de huur wel kon betalen, hosselde alles bij elkaar. Dan slaap je niet lekker hoor, zelfs als je weet dat je heus niet onder een brug zult eindigen.”

“Na een dip, komt er altijd een lift. Als je je ogen maar open houdt, dan blijven er kansen komen”
daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024_8

Overleven

Toch was opgeven nooit een optie. “Ik ben niet bang voor onzekerheid of om risico’s te nemen. Als ik een goed idee heb, heb ik daar álles voor over. Als ik maar kan doen wat mij kracht geeft.” Het is typerend voor Daan als ondernemer. Om te overleven bedenkt hij een manier om geld te verdienen, terwijl Toys 2 Cook nog groeit. “Ik ben kookvideo’s gaan maken met mijn eigen productlijn er in. Dat liep al snel goed, maar toen ik ook mezelf al kokend in beeld bracht, ging het helemaal als een raket.” Het idee voor Chef van der Lecq is geboren. “Na een dip, komt er altijd een lift,” zegt hij. “Als je je ogen maar open houdt, dan blijven er kansen komen.”

daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024_91
daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024_56

Eenvoudige recepten

Met Chef van der Lecq wil Daan mensen helpen om goed en gezond te koken, op een eenvoudige manier. Zijn recepten bedenkt hij altijd zelf. “Ik eet 30 dagen per maand iets anders, maak nooit hetzelfde. Mijn specialiteit is gerechten verzinnen zonder dat het me moeite kost. Noem 5 ingrediënten en ik gooi ze in mijn hoofd bij elkaar en maak er wat lekkers van.” Die creativiteit probeert hij te vertalen naar eenvoudige recepten. “Niet iedereen is zo gepassioneerd met koken bezig. De meeste mensen komen thuis na een dag werken en willen snel een gezonde maaltijd op tafel.” Pas in de winkel bedenkt Daan wat hij gaat maken. “Ik ga graag naar een Turkse groenteboer. Die heeft dan weer een vreemde aubergine uit Italië liggen, of coeur de boeufs, vleestomaten, die in het seizoen zijn. Ik vind dat fantastisch, krijg daar enorm veel energie van.”

daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024 36
daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024 16
daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024 9
“Ondernemerschap is vrijheid, maar ik lever daar wel een stuk van in”

Verhalen vertellen

Net als van het vertellen van verhalen. “Eten heeft een verhaal, mensen hebben een verhaal, restaurants hebben een verhaal. Ik leg de focus nu ook veel meer daar op. Mijn Insta-kanaal wordt steeds meer Daan in plaats van ‘Chef’.” Toch brengt zijn groeiende bekendheid ook nadelen met zich mee. “Misschien wel het meest waardevolle dat ik heb moeten inleveren is mijn anonimiteit. Ondernemerschap is vrijheid, maar ik lever daar wel een stuk van in.” Ook is het ondernemen op Instagram niet zo makkelijk als het lijkt. “Ik moet mijn account echt actief houden. Zomaar een paar weken niks posten, dat is er niet bij. Mensen verwachten iets en bovendien straft Instagram je genadeloos af als je een tijd inactief bent. Dat ik het ook nooit uit kan zetten op vakantie vind ik soms echt lastig.”

daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024 HR 86
daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024 981

Krab aan een lijntje

Ondernemen, het is voor Daan bijna een medisch recept. Maar met een hoofd dat altijd aan staat, realiseert hij zich als geen ander dat rust en mentale gezondheid belangrijk zijn. “Nu ik alles een beetje op de rit heb, focus ik me meer op mezelf en mijn gemoedstoestand. Ik ben daar heel bewust mee bezig, doe ademhalingsoefeningen en yoga. Als ik me niet goed voel, dan praat ik daarover met een coach. Ik wil mijn gevoel echt kunnen analyseren om optimaal te kunnen presteren. Zelfontwikkeling is voor mij heel belangrijk.”

“Ik ambieer een pure kwaliteit van leven waarbij alles inhoud en karakter heeft”
daan-van-der-lecq-chefkok-influencer-May082024 76

Hij wijst naar de tatoeage op zijn linkerarm: een vislijn met een mossel en een krab. “Vroeger ging ik met mijn ouders op vakantie naar Knokke in België. Hele zomers brachten we door op het strand en ik stond vaak met een mossel en een knijper aan een lijntje krabben te vangen. Die puurheid vind ik mooi.” Nog steeds staat hij tijdens weekendjes weg naar Zeeland met een lijntje, knijper en mossel aan het water. “Mijn tatoeage herinnert me daar aan. Als status, geld en de maatschappij zouden wegvallen, is dit wat ik zou doen. Eigenlijk ben ik altijd bezig met geld verdienen, maar heb ik er heel weinig mee.” “Hij denkt even na. Ik ben ambitieus en knok echt voor wat ik wil bereiken. Mijn ultieme toekomstvisie is dat ik creatief directeur ben van alles wat ik doe en veel taken kan uitbesteden, zodat ik ruimte overhoud voor creativiteit en buiten kunnen zijn in de natuur.” Hij lacht: “En natuurlijk dat boerderijtje aan de rand van Amsterdam met die klassieke Porsche 911 op het erf.”