De droomkeuken van Danique: van frustratie tot onderneming

Danique Wiltink is een ware serieondernemer. Op haar 25ste start ze Didactique, een bureau voor bijles en huiswerkbegeleiding, dat binnen de kortste keren zó populair is, dat ze de aanvragen niet meer aankan. Dat moet beter kunnen, denkt Danique. Daarom richt ze haar tweede bedrijf op: Nimbles. Een online marktplaats voor bijlesdocenten, die tutoren en leerlingen aan elkaar koppelt. Ondanks het succes, de vele investeerders en de ondernemersprijzen, besluit Danique uit het bedrijf te stappen. ‘Ik voelde het gewoon niet meer.’ De vrijgekomen tijd investeert Danique in de verbouwing van haar huis, waar het idee ontstaat voor haar derde onderneming. De prachtige keukens die ze voorbij ziet komen op Pinterest waren namelijk nergens te koop. ‘Toen ik eindelijk een meubelmaker vond die de keuken voor mij kon maken, sloeg ik achterover van de prijs.’ Met BABOON maakt Danique het mogelijk om je eigen droomkeuken te ontwerpen, aansluitend op de basiselementen van IKEA.

Danique Wiltink BEELDDANIQUE WILTINK PB SHOOT HR 9753 2

Kun je vertellen hoe je op het idee bent gekomen voor BABOON?

De beste ideeën ontstaan uit frustratie. In die periode gebeurde er veel in mijn leven. Niet alleen besloot ik om te stoppen met Nimbles, ook ging mijn relatie uit. We hadden een prachtig huis en hebben lang onderhandeld wie wie zou uitkopen. Uiteindelijk trok ik aan het kortste eind, dus besloot ik om tijdelijk te gaan huren. Eén ding vond ik heel belangrijk: ik wilde een mooie keuken hebben. De verhuurder boeide het allemaal niet zoveel: ‘Je gaat je gang maar.’ Zodoende ging ik me in keukens verdiepen en zag ik een markt die nog enorm traditioneel werkte. Het aanbod was kort gezegd deprimerend en keukenboeren wilden alleen complete keukens verkopen. Via Pinterest ging ik op zoek naar de keuken van mijn dromen. Al snel vond ik die bij aanbieders in het buitenland, maar die weigerden aan Nederland te leveren. Toen realiseerde ik me: dit wordt mijn nieuwe bedrijf.

Danique Wiltink BEELD Baboon Amsterdam houten keuken fronten ikea keuken 1 websize

Hoe heb je het toen aangepakt?

Ik had geen idee. Op dat moment wist ik niet eens dat de meeste keukens van MDF zijn gemaakt. Sterker nog, ik wist niet eens wat MDF was. Ik moest op zoek naar een producent, dus ik ben gewoon begonnen met bellen. Vaak dachten ze: ‘Wat komt dat meisje op die hoge hakken hier doen? Ze heeft geen idee waar ze het over heeft.’ Het is echt een mannenwereld. En het klopt dat ik niet veel van keukens weet, maar ik weet wel heel goed hoe ik een bedrijf moet opzetten. Na lang zoeken heb ik een producent gevonden die het gesprek met mij aan wilde gaan. Ik heb simpelweg plaatjes van Pinterest laten zien, met de vraag: kunnen jullie dit maken? Daarna ben ik verschillende designs en kleuren gaan testen. Vanuit huis ben ik samples gaan verkopen, die ik zelf met de decoupeerzaag heb gezaagd. Een keukenbedrijf beginnen zonder ooit een keuken te hebben geplaatst is natuurlijk vrij uitdagend. Daarom heb ik op mijn website een pagina gemaakt met ‘Kitchens we like’, met keukens van concurrenten uit het buitenland die wij ook konden maken. Ze hebben op een later moment nog geprobeerd om ons aan te klagen, maar gelukkig hadden we ons goed ingedekt met een duidelijke bronvermelding. Ze hebben ons toen gesommeerd de foto’s te verwijderen, maar toen hadden we onze eerste keukens al verkocht.

Danique Wiltink BEELD Farrow and Ball keuken fronten voor IKEA keuken door BABOON AMSTERDAM 4 websize

Voor de financiering van BABOON heb je er niet voor gekozen om investeerders te zoeken, maar de overwaarde van je huis te gebruiken. Waarom heb je hiervoor gekozen?

Mijn vorige bedrijf heb ik opgezet met geld van investeerders. Niet alleen het binnenhalen, maar ook het onderhouden van investeerders kost enorm veel tijd. In het begin ben je nog zoekende naar de juiste propositie, bewoording, collectie en materialen. Gedurende dit proces moet je je investeerders continu op de hoogte houden. Ik was eigenlijk van plan om met de overwaarde van mijn vorige woning een nieuw huis te kopen, maar ik was zo overtuigd dat BABOON een succes zou worden dat ik besloten heb het geld daarin te investeren. Hierdoor kon ik echt vaart maken met het bedrijf en gaandeweg snel schakelen en bijsturen, zonder alles te moeten overleggen.

Wat was voor jou de grootste uitdaging bij het opzetten van BABOON?

De grootste uitdaging vond ik het opzetten van een productielijn en alles wat daarbij komt kijken. Het leveren van een product is heel anders dan een dienst. Dit had ik nog nooit gedaan, dus dat vond ik heel spannend. Pas na driekwart jaar hebben we onze eerste foutloze keuken geleverd. Daar zijn we veel geld aan kwijtgeraakt.

Een andere grote uitdaging waren de coronalockdowns, waarbij alles dicht moest. Dit was tegelijkertijd een vloek en een zegen. We hadden ons bedrijf net te laat ingeschreven bij de KVK, dus we kregen geen coronasteun. Aan de andere kant hadden we het geluk dat we al erg online-minded waren en mensen massaal hun huis gingen verbouwen, waardoor wij heel snel konden groeien.

Daarnaast zijn er nog andere tegenslagen geweest. Zo werkten we voor een nieuwe collectie bijvoorbeeld met Russisch berkenmultiplex. Samples binnen, nieuwe keukens in de showrooms en toen brak de oorlog met Oekraïne uit, waardoor de prijzen ineens tien keer zo hoog werden. Een productlijn opzetten kost enorm veel tijd en je moet continu blijven schakelen.

Danique Wiltink BEELD Keukenfronten voor IKEA keuken BABOON AMSTERDAM Farrow Ball Setting Plaster DSC01338
Danique Wiltink BEELD Keukenfronten voor IKEA keuken in Farrow Ball Light Blue 22 en Oak natural eikenhout by BABOON AMSTERDAMDSC01356

Je maakt voor je keukens gebruik van de basiselementen van IKEA. Wat vinden zij daarvan dat je dit doet?

We hebben nog niet eerder contact gehad met IKEA, maar ik denk dat IKEA alleen maar blij is met wat wij doen. De klanten die wij hebben zijn namelijk niet de klanten die normaal naar IKEA gaan. Het zijn mensen die foto’s van keukens op Pinterest zien, maar deze nergens kunnen krijgen. Uiteindelijk komen ze bij ons voor het design en de fronten en kopen ze de basiskeuken bij IKEA. We hebben er allebei baat bij. We hebben regelmatig klanten die door IKEA naar ons zijn doorverwezen.

Wat zijn je ambities voor BABOON? Waar hoop je over vijf tot tien jaar te staan?

Het probleem dat veel van onze klanten met keukens hebben, hebben ze ook met badkamers. We zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuwe badkamerlijn. Daarvoor moeten we rekening houden met andere omstandigheden, met materialen die goed tegen vocht kunnen. Ook werken we aan een eigen binnenkastenlijn, die volledig modulair is en het mogelijk maakt om een andere opstelling te maken of die je mee kunt nemen wanneer je naar een nieuwe woning verhuist. Nieuwe fronten? Of tóch een kookeiland? Je bouwt de keuken eenvoudig als LEGO zelf opnieuw op. Voorheen belandde een oude keuken in z’n geheel op de vuilnisbelt, binnenkort is dat verleden tijd.

Danique Wiltink BEELD Baboon Amsterdam keukenfronten voor ikea keuken 4
Danique Wiltink BEELD Baboon Amsterdam keukenfronten voor ikea keuken 0

Hebben jullie ook internationale ambities?

We ontvangen al veel aanvragen uit België en Duitsland, dus ik denk dat we op een gegeven moment wel de stap gaan maken. Tegelijkertijd is de thuismarkt zo enorm groot dat wij voorlopig meer dan genoeg werk hebben. Omdat de keukenmarkt nog zo traditioneel is, blijft er ook nog een grote rol voor ons weggelegd om de manier waarop mensen keukens kopen te veranderen.

Je hebt in de podcast New Female Leaders verteld dat jouw kracht vooral ligt bij ‘het creëren en opzetten van bedrijven’. Betekent dit dat je BABOON op een gegeven moment ook uit handen geeft om met iets nieuws te beginnen?

Het is misschien arrogant om over jezelf te zeggen, maar ik ben heel goed in het ‘van niets iets maken’. Tegelijkertijd vind ik mijn werk op dit moment zó leuk, dat ik er niet aan moet denken om ermee te stoppen. Dat voel ik in iedere vezel van m’n lichaam. Er is nog zoveel te doen, zoveel te ontwikkelen in een markt waar nog enorm veel te behalen valt. Er is altijd wel iets nieuws om te innoveren. Het voelt ontzettend goed om met dit team aan iets groters te werken.

Danique Wiltink BEELDDANIQUE WILTINK PB SHOOT HR 9734