20 mei ’22

De kracht en gedrevenheid achter het imago

Eindeloos geïnspireerd door ‘de vrouw achter het vak’ bracht fotograaf Laura de Mildt het boek Op kracht en karakter uit. In de fotocollectie gaat Laura op zoek naar de individuele kracht van de honderd sterkste, meest gedisciplineerde Nederlandse topsportsters. De jonge talenten, de iconen van nu en de legendes van toen. Maar ieder met een unieke, ongekende drive om de beste te zijn.

Q

Hoe zou je jouw stijl van fotograferen omschrijven?

A

Ik weet niet precies hoe ik mijn stijl zou moeten omschrijven; het is iets wat je voelt. Ik ga altijd op zoek naar de kracht van de persoon die voor mij staat; op zoek naar iets puurs. Met de fotografie van Op kracht en karakter zocht ik iets nieuws in de persoon voor mijn lens. De vrouw achter de topsport.

Q

Wat is jouw ambitie geweest voor het maken van Op kracht en karakter?

A

Met mijn boek wilde ik de Nederlandse vrouw achter de topsport vastleggen. Niet alleen de bekende sportvrouwen die veel media-aandacht krijgen, maar ook de powervrouwen met minder zichtbaarheid, die ook ongelofelijke prestaties neerzetten.

Onderweg stuitte ik ook op bepaalde vooroordelen. Voor vrouwelijke (top)sporters gelden er helaas tot op de dag vandaag andere regels. Zo speelt het uiterlijk van de vrouwen nog steeds een belangrijke rol. Bij mannen wordt daar niet zo bij stilgestaan. De vrouwen zouden meer op hun talent en vaardigheden als professional moeten worden beoordeeld. Niet om hoe ze eruit zien, wat ze dragen of met wie ze een relatie hebben. Verschillende bedrijven, sportbonden en de overheid maken overigens wel goede stappen voorwaarts, maar we zijn er nog lang niet.

Laura de Mildt LDM Fatima Moreira de Melo Porsche © Laura de Mildt
Fatima Moreira de Melo
Laura de Mildt LDM Anouk Hoogendijk Porsche © Laura de Mildt
Anouk Hoogendijk
Q

Hoe kwam dit project tot stand?

A

Indertijd werkte ik regelmatig samen met voormalig topvoetbalster Anouk Hoogendijk en voormalig tophockeyster Fatima Moreira de Melo. Ik wilde al langer een eigen project opzetten, waarin ik me kon verdiepen en waarvoor ik echt de inhoud in kon duiken. Een project waarin ik mezelf in kon vastbijten. De vele gesprekken met Fatima en Anouk triggerden me en ik werd nieuwsgierig naar andere sportvrouwen. Toen kwam het moment dat ik dacht: ‘Waarom ga ik de Nederlandse vrouwen in de topsport niet vastleggen?’ Ik heb het concept uitgewerkt en voorgelegd aan Anouk en Fatima. Die waren superenthousiast.

Anouk en Fatima hebben toen dm’s gestuurd naar sportvrouwen binnen hun netwerk. Omdat ik niet iedere keer hun netwerk wilde gebruiken, heb ik zelf uiteindelijk ook een heleboel vrouwen benaderd. Mijn eerste shoot was met een aanstormend hockeytalent Felice Albers, die inmiddels Olympisch kampioen is. Van al die topsportvrouwen met honderdduizenden volgers verwachtte ik eigenlijk helemaal geen reactie, maar de meeste reageerden binnen vijf minuten enthousiast op het concept.

Laura de Mildt LDM Felice Albers Porsche © Laura de Mildt
Felice Albers
Q

Door de jaren heen heb je je eigen stijl van fotografie ontwikkeld. Hoe zag dat ontwikkelingsproces er bij jou precies uit?

A

Door mijn tijd aan de Fotoacademie in Amsterdam ben ik mee gaan verdiepen in wat mij prikkelt als fotografe. Je leert iets creëren dat helemaal van jezelf is. Je gaat op zoek naar meerdere lagen in een foto; een bepaalde verdieping. Ik leerde dat je echt een verhaal kunt vertellen met de foto’s die je schiet. In de foto’s voor dit boek heb ik geprobeerd een extra laag of een bepaald gevoel toe te voegen, waar de kijker dan uiteindelijk zijn of haar eigen interpretatie aan kan geven.

Na het eerste halfjaar aan de fotoacademie leverde ik vrij werk in. Er was een externe commissie aanwezig die zei: ’Zo, dat is echt van heel hoog niveau.’ Ik kon mijn oren niet geloven: ’Hé, hebben ze het nou over mij? Ik had de foto’s geschoten in een studio waar ik niet eens wist hoe de flitsers werkten. Ik had gewoon een lampje neergezet en een portret van mijn vader gemaakt. Blijkbaar kon ik wat ik in mijn hoofd had uit de camera halen. Zo kwam ik erachter waar het echt om draaide. Je maakt iets wat je voelt en wat je voor je ziet. Het gaat niet om het apparaatje in je hand.

Laura de Mildt LDM Father 1
Laura's vader
Q

Hoe ziet een typische shoot eruit?

A

Je moet dingen uitproberen. Je moet mensen leren kennen en ervoor zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen voor je camera. Het is een constante zoektocht naar iets onder de oppervlakte. Ik heb echt gezocht naar sterke beelden. Het gaat om de persoonlijkheid; de vrouw achter de sport.

Het is fantastisch om te zien wat de invloed is van bepaalde elementen op hoe iemand zich voelt voor de camera. Een goed voorbeeld daarvan is Ranomi Kromowidjojo. Bij haar zocht ik naar iets bijzonders. Iets anders dan wat we gewend waren van haar. De foto’s kwamen er niet uit zoals ik wilde. Toen dacht ik, we gaan met onze gedachten naar het zwembad, het water in. Het water en de natte haren ontspande haar en daarin vond ik wat ik zocht. Iedereen is anders. Maar het heeft alles te maken met het feit dat je je comfortabel voelt.

Laura de Mildt IMG 1746
Laura de Mildt in de studio
Laura de Mildt LDM Portret Laura Porsche 2
Q

Als je een top 5 zou moeten maken van alle foto’s die je van de honderd vrouwelijke topsporters hebt gemaakt, welke zouden dat dan zijn?

A

Allereerst wil ik zeggen dat ik niet echt een favoriet heb. Er zitten wel een aantal beelden tussen die ik bijzonder vind.

Anky van Grunsven

Het beeld met Anky van Grunsven ademt Anky. Met het iconische, zijden hoedje uit de dressuur. Op een gegeven moment deed ze voor hoe zij zich klaarmaakte voor een wedstrijd. Ze maakte een staart, die helemaal perfect moet zijn zodat het haarnetje met kleine pareltjes eromheen past. Daarbovenop komt de hoed. Die hoed is overigens, kort nadat zij stopte, verboden binnen de sport omdat het enorm onveilig is om zonder cap te rijden. Toen dit beeld voorbijkwam, wisten we gelijk dat dit de foto was.



Laura de Mildt LDM Anky van Grunsven Porsche © Laura de Mildt
Anky van Grunsven

Elke Lale van Achterberg

Ook het beeld van Elke Lale van Achterberg vind ik bijzonder. Het is een heel inspirerende jonge vrouw die ondanks haar pijn ontzettend veel mooie dingen doet. Zij is paralympisch rolstoelschermster. Op het moment komt ze uit voor Turkije, maar ze wil in de toekomst uitkomen voor Nederland. Zij heeft met ontzettend veel uitdagingen te maken gehad. Op haar elfde is haar been geamputeerd. Afgelopen jaar heeft ze haar andere been verloren toen artsen tijdens een rugoperatie een zenuw raakten, waardoor nu ook haar andere been verlamd is. Ondanks die beperkingen is ze ontzettend ondernemend. Naast haar leven als topsporter heeft ze haar eigen modellenbureau, Visible Models, wat enorm succesvol is.

Laura de Mildt LDM Elke Lale van Achterberg Porsche © Laura de Mildt
Elke Lale van Achterberg

Amira Tahri

Amira staat op de cover van mijn boek. Zij was 11 toen ik haar op de foto zette. Op de dag van de shoot kwam ze TikTokkend binnen. Inmiddels is ze vijfvoudig wereldkampioen kickboksen. Ze wordt op handen gedragen in Marokko. Haar foto is een belichaming van de visie achter mijn boek. De stoerheid en de kracht ten opzichte van de kwetsbaarheid; wat dat met je doet op zo’n jonge leeftijd; de sport, het succes en alle media-aandacht. Wat er schuilt achter al die vrouwen in de keiharde topsportwereld?

Laura de Mildt LDM Amira Tahri Porsche © Laura de Mildt
Amira Tahri

Rebecca Soumeru

Rebecca is softballer. Ze is prachtig aan de voorkant, maar dit beeld was allesomvattend. Haar kracht en haar vrouwelijkheid komen hier samen. Ze is een onwijs sterke, lieve vrouw, maar draagt altijd een weelderig, oranje lintje in haar vlecht wat haar zo typeert.

Laura de Mildt LDM Rebecca Soumeru Porsche © Laura de Mildt
Rebecca Soumeru

In de topsport adopteren vrouwen soms mannelijke karaktertrekken om een rol in een groep te bemachtigen; ze belichamen een bepaalde vorm van dominantie die eigenlijk niet bij de vrouw past. Een dominantie die wel nodig is. Het zijn ontzettend sterke vrouwen met een ongekende honger naar succes. Toch probeer ik ook een bepaalde vorm van kwetsbaarheid vast te leggen. Het lef om jezelf laten zien, jezelf te durven zijn. Daarvoor moet je sterk zijn. Het is een must in de topsport. Je moet stevig in je schoenen staan, anders vreten ze je levend op.

Laura de Mildt 3fotos © Laura de Mildt
Q

Hoe zorg je ervoor dat wat jij voelt ook daadwerkelijk op beeld komt?

A

Ik werk conceptmatig. Ik denk na over wat ik wil laten zien van een persoon. Wat wil ik vertellen? Wie krijg ik voor mijn lens? Wat heeft diegene gedaan? Wat is de achtergrond van deze persoon? Oprechte interesse is heel belangrijk. Dat voelt de persoon voor je camera ook. De vrouwen licht ik van tevoren goed in over wat het doel is. Ik maak een klein moodboard met thema’s waar ik naartoe wil werken tijdens de shoot. Natuurlijk loopt het altijd anders, maar het geeft wel een richtlijn. Hiermee bepaal je de sfeer; het geeft je een kader waarin je vrij kan creëren.

Laura de Mildt LDM Cover boek wit Porsche
Q

Hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk zegt met één foto?

A

Ik denk dat het begint met het helder uitwerken van de boodschap die je wilt delen met je foto. Zo vergroot je de kans dat je het ook daadwerkelijk op beeld krijgt. Daarnaast denk ik dat het ook enorm belangrijk is dat er een soort chemie ontstaat tussen de fotograaf en de geportretteerde. Als die twee elementen samenkomen, dan ben ik erg benieuwd naar je foto.

Laura de Mildt LDM EXPO Eindhoven 2
LDM EXPO Eindhoven

Bij Pennings Foundation worden de beelden uit Op Kracht en Karakter voor het eerst in een expositie gepresenteerd. In het kader van deze expositie wordt een randprogramma georganiseerd met medewerking van een aantal sportvrouwen.

De expositie is te zien van 14 mei t/m 25 juni 2022 bij Pennings Foundation, Geldropseweg 63, Eindhoven. Open woensdag t/m zaterdag van 12 tot 17 uur.

Meer weten over Laura de Mildt? Lees meer over haar werk op haar website.