Van deze heerlijke zoetigheden geniet je zonder schuldgevoel

Ze was nooit van plan om ondernemer te worden, het gebeurde gewoon. Al op jonge leeftijd heeft Kim Sue Palm, oprichter van SUE, een passie voor koken en bakken. Maar dan wel met gezonde ingrediënten. Naast haar baan als HR-manager, experimenteert ze in haar vrije tijd met gezonde alternatieven voor allerlei zoetigheden waar ze moeilijk vanaf kan blijven. Haar creaties zijn de natte droom van menig millennial: zonder geraffineerde suiker, glutenvrij, lactosevrij en vegan.

SUE Persoonlijk 09 1
Q

Wat zette jou toe om met gezonde producten te experimenteren?

A

In plaats van voedzame ingrediënten zaten veel lekkernijen vol met suiker en andere troep. Al helemaal acht jaar geleden. Je ziet tegenwoordig veel gezonde alternatieven, maar dat was toen echt anders. Dus ging ik zelf experimenteren, met name voor mezelf en voor vriendinnen.

Q

Hoe heb je de stap gemaakt van hobbyist naar ondernemer?

A

Voor de housewarming van een vriendin had ik ‘Snikkerts’ gemaakt, een gezond alternatief van Snickers. Twee ondernemers van een koffietentje, die ook op de housewarming waren, waren meteen enthousiast. Ze werkten veel samen met lokale ondernemers en wilden mijn Snikkerts toevoegen aan hun assortiment. Zo had ik ineens mijn eerste verkooppunt. Pas toen dacht ik: ‘misschien zijn er wel meer geïnteresseerden?’

Q

En waren andere horecazaken net zo enthousiast?

A

Ik ben in de buurt gaan rondvragen en heb ze mijn creaties laten proeven, waarbij ik veel enthousiaste reacties kreeg. Dat ging van mond tot mond, waarbij er nieuwe verkooppunten bij kwamen. Daarnaast was ik best actief op social media, waardoor steeds meer horecazaken mij wisten te vinden. Het ging allemaal heel snel en kwamen er steeds meer aanvragen en verkooppunten bij.

0 E5 A8593
0 E5 A4990
Q

Hoe hebben jullie je ‘imperium’ verder uitgebouwd?

A

We zijn begonnen met een eigen bakkerij, van waaruit we ‘zoet zonder suiker’ verkochten aan horecazaken door heel Nederland. In 2016 kwam daar een eigen horecazaak bij, in 2018 een tweede en in 2020 de derde. Naast meer dan 100 verkooppunten in Nederland en België, werken we ook samen met een bedrijfscateraar, waardoor onze producten bijvoorbeeld ook verkrijgbaar zijn bij ABN AMRO en Google.

Q

Ben je zelf ook nog in de winkel of bakkerij te vinden?

A

In principe niet meer om te werken. Althans, ik sta niet meer ingepland. Maar wanneer ik er toch ben – om bijvoorbeeld iets langs te brengen – heb ik er wel een handje van om te helpen. We hebben tegenwoordig ook iemand in ons team die zich volledig bezighoudt met productontwikkeling, dus het experimenteren heb ik ook uit handen gegeven. Natuurlijk heb ik ook zo mijn ideeën, maar dan gaat zij daarmee aan de slag.

Sue041
SUE studio 25
0 E5 A7163
0 H1 A5814 SUE 2
Q

Wat is persoonlijk jouw favoriete snack?

A

Van de bites is de tiramisu mijn all-time favourite. Maar we hebben ook iedere maand een nieuwe special. Deze maand is dat bijvoorbeeld witte-chocolade cheesecake, waar ik niet vanaf kan blijven.

Q

Tegenwoordig zijn er meer aanbieders van gezonde lekkernijen. Hoe gaan jullie om met de concurrentie?

A

Wij waren in Nederland de eerste die dit soort ‘zoet’ leverde aan horecazaken. Kort daarna kwamen er wel een aantal concurrenten, maar op dit moment zien we ook partijen die onze producten letterlijk kopiëren. In het begin kon ik me daar nog druk om maken, maar inmiddels niet meer. We leveren kwaliteit en gaan uit van onze eigen kracht.

5 tiramisu 01 medium res
0 E5 A4963
Q

Zijn er nog andere leermomenten als ondernemer?

A

Ik geloof er heel erg in dat je beter spijt kunt hebben van de dingen die je wel hebt gedaan, dan de dingen die je niet hebt gedaan. Daarbij ben ik echt een ‘onderbuik-ondernemer’. Dit is misschien niet hoe het in alle boeken staat, maar als er iets op m’n pad komt wat goed voelt, ga ik er voor. Zo heb ik dat gedaan met onze eerste winkel, maar ook vorig jaar – tijdens corona – met onze winkel in Amsterdam. Andersom kan ook; dat iets voor mij niet goed voelt, terwijl iedereen zegt dat ik het moet doen. Dan kies ik toch voor mijn gevoel en dan heb ik daar ook geen moment spijt van.

Q

En wat zegt je gevoel over de volgende stap?

A

Het ondernemen maakt het leuk doordat je steeds blijft groeien en vernieuwen. We hebben nog allerlei nieuwe producten die we willen lanceren, waaronder SUE taarten; van verjaardagstaarten tot bruiloftstaarten. Dat waren we al van plan, maar met corona was het toch niet de goede tijd omdat er geen feestjes waren. Dus dat zit er op korte termijn wel aan te komen. Maar zoals ik al zei, er kan bij ons zomaar iets voorbij komen waarbij we denken: ‘dat is eigenlijk ook wel leuk’. En daar gaan we dan volledig voor.

Sue