4 okt ’21

Nelson Makamo's subtiele knipoog naar de jeugd van Zuid-Afrika

De kunstwerken van Nelson Makamo schijnen een levendig en veelbelovend licht op Zuid-Afrika. Makamo’s kleurrijke portretten laten de hoop en vreugde zien die leeft op het Afrikaanse subcontinent.

Nelson Makamo 1 © Credit: Porsche

De kunstenaar kocht onlangs een Porsche 911 Carrera Coupé en maakte hiervan zijn meest persoonlijke doek ooit, met een flinke knipoog naar Zuid-Afrika’s jeugd.

'The art of optimism'

Het opvallende werk van de 38-jarige Makamo bekleedde onlangs de cover van TIME Magazine, begeleid door de kop The art of optimism: 34 people who are changing how we see the world. De jaarlijkse uitgave van TIME belicht dappere mensen die onze wereld in een positief daglicht zetten. In zijn werk gebruikt Nelson een expressieve mix van houtskool, acryl, aquarel en olieverf, wat zijn werk erg herkenbaar maakt.

Nelson Makamo © Credit: Porsche
Nelson Makamo in zijn studio in Johannesburg.
Nelson Makamo 13 © Credit: Porsche
In vloeiende bewegingen tekent hij de kleinste details met grootse precisie.

Lof uit bekende hoek

Niemand minder dan Oprah Winfrey prees Makamo voor zijn kunstwerken, omdat hij eindelijk een ander beeld laat zien van Zuid-Afrika, dan alleen honger en armoede. Beroemdheden en kunstverzamelaars van over de hele wereld pikten zijn kleurrijke werk in rap tempo op. Voor zijn nieuwste project koos hij een heel ander doek: zijn eigen Porsche 911. En dit kunstwerk houdt hij helemaal voor zichzelf.

Nelson Makamo 8 © Credit: Porsche

Jongensdromen

Nelson Makamo groeide op in de Zuid-Afrikaanse regio Limpopo, op het platteland van Modimolle. Daar fantaseerde hij als kleine jongen al over het hebben van zijn eigen Porsche. ‘Diep vanbinnen wist ik dat ik ooit de trotse eigenaar van een Porsche zou worden.’ Twee decennia later, met de vruchten van zijn succes als kunstenaar, kocht hij een Jet Black Metallic 911 Carrera Coupe. Makamo besloot hiervan een levensecht, bewegend canvas te maken.

Nelson Makamo 7 © Credit: Porsche
Met schilderingen op zijn Porsche zet Nelson een realiteit neer waar iedereen deel is van een groot geheel.
Nelson Makamo 9 © Credit: Porsche

'Mma'

In zijn studio in Johannesburg beschilderde hij de achterbumper en de stoelframes. Op het linker deurpaneel schreef hij de letters ‘Mma’, wat ‘mama’ betekent in Sepedi, zijn moedertaal. De inscriptie is de eerste keer dat hij zijn moeder noemt in een van zijn kunstwerken. Het is een subtiele lofbetuiging aan de vrouw die hem altijd steunde en inspireerde om van kunst zijn succes te maken.

”Volgens een Afrikaans gezegde heb je een heel dorp nodig om een kind groot te brengen. Om een kind bewust te maken van het feit dat je bestaan niet alleen een zegen is voor je familie, maar ook voor de gemeenschap als geheel.”
Nelson Makamo

Samen succesvol

Het project, dat hij ‘My life in motion’ noemt, symboliseert zijn succes als kunstenaar en is een knikje naar de mensen om hem heen. De mensen die hem omringen maken onderdeel uit van zijn succes. Zoals Makamo zegt: ”Volgens een Afrikaans gezegde heb je een heel dorp nodig om een kind groot te brengen. Om een kind bewust te maken van het feit dat je bestaan niet alleen een zegen is voor je familie, maar ook voor de gemeenschap als geheel.” Hij spreekt ook zijn bewondering uit voor Nederland. “De progressie die daar gemaakt wordt is de ‘state of mind’ waar Zuid-Afrika ook naartoe moet.”

Nelson Makamo 15 © Credit: Porsche
Grote groepen mensen bevolken de kunststof frames van de auto.

Met zijn 911 hoopt Nelson de verbeelding van Afrikaanse kinderen aan te wakkeren. Hij wil dat ieder jongetje en meisje ziet dat zij met talent, hard werk en pit succesvol kunnen worden. Mét een extra zetje van de mensen om hen heen.

Geïnteresseerd in Nelson's kunst?

Check zijn website.
Of volg hem op Instagram.

Nelson Makamo 4 © Credit: Porsche
Nelson Makamo 2
Nelson Makamo 3 © Credit: Porsche
Nelson Makamo 26 © Credit: Porsche
Nelson Makamo 6 © Credit: Porsche
Nelson Makamo 24 © Credit: Porsche
Nelson Makamo 23 © Credit: Porsche
Nelson Makamo 19 © Credit: Porsche
Nelson Makamo 25 © Credit: Porsche
Nelson Makamo 22 © Credit: Porsche
Nelson Makamo 21 © Credit: Porsche
Nelson Makamo 5 © Credit: Porsche
Het doek is een collectie van gemeenschappen.