17 feb ’23

Foto of schilderij? Duik in de fantasiewereld van Sanja Marušić

Uitgestrekte, desolate landschappen en levendige kleuren, Sanja Marušić (1991) schept met haar werk nieuwe, fantasierijke werelden. Verbeeldingen van intieme thema’s uit het leven van een jonge vrouw en moeder. Ze reist daarvoor naar de uithoeken van de wereld, maar gebruikt ook net zo makkelijk haar woonkamer als decor. Het werk van de Nederlands-Kroatische kunstenares was eerder te bewonderen in het Mauritshuis, het Van Gogh Museum en op Paris Photo. Tot en met 18 juni 2023 is haar allereerste solotentoonstelling Out of This World te bewonderen in het Fotomuseum in Rotterdam.

Sanja Murasic BEELD Eutierria 20

Met je werk creëer je kleurrijke fantasiewerelden. Waar haal jij je inspiratie uit?

Ik haal mijn inspiratie voornamelijk uit schilderijen. Ik experimenteer graag met vormen, kleuren en lagen. Fotografie is het uitgangspunt in mijn werk, waarbij ik zelf de decors ontwerp en maak. Maar de nabewerking is ook erg belangrijk. Ik maak zowel gebruik van analoge als digitale technieken. Ik druk de foto’s in zwart-wit af en kleur de beelden vervolgens met de hand in. Hierdoor geef ik de kijkers soms haast het idee dat ze naar een schilderij kijken.

Welk effect hoop je op de kijker te hebben?

In mijn werk heb ik het over de relatie tussen mens en natuur, het vinden van evenwicht in menselijke relaties en moederschap. Het is een vorm van escapisme. Voor mijn werk breng ik persoonlijke levensgebeurtenissen en emoties in beeld door middel van zelfportretten. Deze portretten hebben een grote mate van abstractie. Ik hoop dat de kijker zich er zo ook in kan herkennen.

Wat zou jouw droomproject zijn?

Ik heb momenteel mijn eerste museale solotentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum. Het is mijn droom om een eigen internationale tentoonstelling te hebben in wereldsteden als New York, Londen of Parijs.

Onderstaande selectie bestaat uit Sanja’s meest persoonlijke werken, gemaakt tijdens haar huwelijksreis, zwangerschap en moederschap.

Sanja Murasic BEELD Eutierria 14
Sanja Murasic BEEL Deutierria larsanja desert small
Sanja Murasic BEELD Before You Part Two Small JPGS 7
Sanja Murasic BEELD Before you JP Gs 6
Sanja Murasic BEELD Before You Part Two Small JPGS 13
Sanja Murasic BEEL Dsasha sanja June 2021 grading alltogether
Sanja Murasic BEELD Sasha7months
Sanja Murasic BEEL Dsashaandsanja 1