• Design

Holiday Home: de vrijheid om zelf te experimenteren met de ruimtes van je vakantiehuis

Duurzaam en sculpturaal. Compact maar ruimtelijk. De vier woorden waarmee Elena Staskute van Orange Architects het Texelse Holiday Home omschrijft. De compacte constructie van glas, hout en beton is een uitvergroting van het woord ‘vakantiehuisje’. Wat de woning extra bijzonder maakt: door de beweegbare muren hebben bewoners de vrijheid om te experimenteren met de vormgeving van de ruimtes.

© Orange architects

v

Voor wie is de woning geschikt?

a

Holiday Home is speciaal ontworpen voor vakantiegangers om samen te komen. Op vakantie spenderen we meer tijd met familie en vrienden en hebben we minder behoefte aan tijd voor onszelf. Sociale interactie staat centraal, waar alle ruimtes dan ook op zijn ingericht.

v

Met Holiday Home hebben jullie de term ‘ruimte’ op een andere manier benaderd. Hoe werkt dit precies?

a

In de ontwerpfase dwong het beperkte woonoppervlak ons om de term ‘ruimte’ opnieuw uit te vinden. Naast een ruime kamer voor sociale activiteiten moest er plek overblijven voor de slaapkamers, keuken en badkamer. Het was even puzzelen om een compacte woning een ruimte te geven zonder daarvoor essentiële faciliteiten op te offeren.

Om die reden hebben we de keuze gemaakt om Holiday Home te voorzien van beweegbare muren. Het geeft je de vrijheid om van twee verschillende kamers één grote ruimte te maken en andersom. Als je met vrienden of familie bent, open je de panelen. ‘s Avonds kan je diezelfde panelen dichtschuiven als je behoefte hebt aan privacy. Het principe is overal in de woning terug te vinden.

De slaapkamer is voorzien van panelen die je vrij kunt rondbewegen en als je de panelen van de badkamer opent, verandert het minuscule hokje met douche en wastafel in een ruime badkamer. Op de eerste verdieping vind je een entresol, die gebruikt kan worden als extra slaapkamer. Met een groot dakraam strekt je zicht zich uit naar de hemel. Waar je ook staat in Holiday Home, je kunt altijd vanuit twee kanten naar buiten kijken, wat bijdraagt aan de lichte en toegankelijke energie van het huis.

© Orange architects

v

“Het huis is volledig geïntegreerd in haar natuurlijke omgeving.” Welke stappen hebben jullie ondernomen om dit te realiseren?

a

We zijn het project gestart vanuit de ligging van het huis. Aan de voorkant staat hoog gras, omgeven door bomen en struiken. Aan de zijkant heb je een verborgen deur, waardoor de woning wegvalt in het groen. Het daklicht zorgt ervoor dat de woning wegzakt in haar omgeving. We hebben gekozen voor natuurlijke materialen die passen bij de omgeving.

Het is een vakantiehuisje, dus hebben we hebben zowel binnen als buiten voor warme materialen gekozen. De buitenkant bestaat uit donkere balken en planken van Douglashout. Dit is niet alleen ontzettend duurzaam, maar ook goed bestand tegen de ruwe regen en de zoute zeewind op het eiland. De binnenkant is bekleed met lichtgetint multiplex en het lichte effect wordt versterkt door de betonnen vloer. Met het samenspel tussen het lichte en het donkere hout wordt de natuur naar binnen getrokken. Het contrast nodigt je uit naar binnen te stappen.

v

Holiday Home wordt beschreven als een tiny house, maar dat is het niet. Hoe zou je het wel omschrijven?

a

Mensen wonen in de steden steeds kleiner, zonder in te leveren op de kwaliteit van leven. Holiday Home is geen tiny house, maar we hebben wel bepaalde ontwerpprincipes uit de tiny housebeweging toegepast. Deze beweging stelt de vraag hoe wij als mensen eenvoudiger kunnen leven. Het is goed om je bewust te zijn van het feit dat we ook kleiner en compacter kunnen leven. Het is niet alleen belangrijk voor tiny houses, maar voor woningen in het algemeen.

v

Wat zijn jouw favoriete elementen van het huis?

a

Uitzicht vanaf de straat
Als je het Holiday Home vanaf de straat bekijkt, ziet het er klein en bescheiden uit, met alleen een deur en een raam. Als je de tuin binnenwandelt, openbaart zich een ruime woonkamer. Het is haast als een oase die verborgen ligt in een klein kastje. Doordat de gigantische ramen van de woonkamer de tuin als het ware omhelzen, wordt het huis opgenomen in de natuurlijke omgeving.

De duurzame oplossingen binnen de woning
Op het dak liggen zonnepanelen die bijna onzichtbaar zijn voor het oog. In de toekomst zal het huis alle elektriciteit uit de zonnepanelen kunnen halen en wordt het onafhankelijk van gas en elektra. Met de dubbelgelaagde wanden en ramen, en de goed geïsoleerde betonnen vloer is de woning energiezuinig.

Dit geldt niet alleen voor de winter, maar ook voor de zomer, dankzij de natuurlijke ventilatie aan de noordkant van de woning. De overdekking van de veranda zorgt ervoor dat het zelfs op een zonnige zomerdag koel blijft in de woning.

De interactiviteit met haar gebruiker
Ondanks het kleine oppervlakte zijn er een hoop verschillende manieren waarop je het huis kunt ervaren. De mate van interactie tussen woning en gebruiker vind ik fantastisch. Naast alle bewegende panelen binnen, kun je ook de zijpanelen op de veranda sluiten, zodat je beschermd bent tegen de wind. En door het dakraam van de entresol kun je genieten van vallende regendruppels of een met sterren bezaaide hemel.