8 feb ’24

Techno-DJ MARRØN: 'Makkelijk om jezelf in deze wereld te verliezen in grootheidswaanzin’

Tot voor kort was hij dagelijks op het basketbalveld te vinden, maar tegenwoordig draait Jessey Voorn (alias MARRØN) in de grootste clubs van Oost-Berlijn, waar hij ‘a new sound in techno’ vertegenwoordigt. Vroeger trainde hij 2 keer per dag, lette op zijn voeding en ging vroeg naar bed. Nu leeft hij nu in een wereld waar genoeg slaap en gezonde voeding vaak ver te zoeken zijn. Hoe kijkt hij zelf naar zijn transitie?

MARRON BEELD 3
Q

Je was actief op de Olympische Spelen van Tokio, maar daarna koos je voor een carrière als DJ. Vanwaar deze keuze?

A

Toen mijn dj-carrière een beetje begon te rollen, zaten we midden in de coronacrisis. Basketbal stond op een laag pitje, we trainden en speelden geen wedstrijden en als dj draaide ik 4 shows per maand. Op die manier was het goed te combineren. Toen alles weer openging, werd het combineren van mijn basketbal- en dj-carrière steeds lastiger. Het was tijd voor verandering. Basketbal stond altijd op de eerste plek. Alhoewel het lastig was om basketbal los te laten, was het een natuurlijke stap. Ik heb 22 jaar met heel veel liefde en passie gebasketbald, maar voor mij ligt de echte energie en opwinding in de muziek. Het is fantastisch dat ik mijn ene passie kon inruilen voor de ander.

IMG 2083
Q

Waar is jouw liefde voor technomuziek ontstaan?

A

In 2013 ontdekte ik een geluid dat ik nog niet eerder gehoord had: rollende sounds uit de Afrikaanse en Surinaamse muziek, met snelle, warme ritmes die zeldzaam zijn in techno. Ritmes die je op je tenen houden. Ik was op slag verliefd en ging op zoek naar dat soort ritmes in de nummers en sets van andere dj’s. Het werd een verslaving.

Q

Wat onderscheidt jou als dj?

A

Ik zet verzamelde ritmes achter elkaar en mix de verschillende delen op dynamische wijze. Ik minimaliseer de low ends om het interessant te houden. Zo heb ik een geluid gecreëerd wat mist op de dansvloer. Het is een tijdloos, puur geluid met rhythms en grooves. Mensen zien het als een nieuwe technostijl, maar dat is een misconceptie. Iemand als Freddy K doet dit al zijn hele carrière. Ik probeer mijn eigen draai te geven aan dat geluid door een bepaalde gelaagdheid aan te brengen in de tracks. Ik ga niet op zoek naar de drop, maar gebruik een consistent geluid om contact te maken met het publiek.

MARRON BEELD 4 enlarged
“Als Nederlandse basketballer leef je een bescheiden bestaan, maar als internationale dj word je op handen gedragen”
Q

Wat zijn de grootste verschillen tussen de topsportwereld en de muziekwereld?

A

Beide werelden zijn fysiek ontzettend zwaar. Het is niet makkelijk om 4 shows in een weekend te draaien. Op vrijdag sta je in Newcastle, zaterdagmiddag op Malta, zaterdagavond in Stuttgart en zondag in Bonn. Je lijdt aan chronisch slaapgebrek. En veel mensen staan er niet bij stil, maar het vele reizen kan soms ook eenzaam zijn. Maar de 2 werelden staan vooral met elkaar in contrast. In de topsport zorg je goed voor je lichaam, let je op je eten en is slaap enorm belangrijk. Vroeg naar bed en tussen trainingen door ook vaak 1 tot 2 uur slapen om te herstellen. Nu werk ik ‘s nachts, slaap ik weinig en let ik minder op mijn voeding. Ook word je heel anders behandeld: als Nederlands basketballer leef je een bescheiden bestaan, maar als internationale dj word je op handen gedragen. Het is dan heel makkelijk om jezelf te verliezen in de grootheidswaanzin. Het is uitdagend om bescheiden te blijven en je zelfdiscipline te behouden.

MARRON BEELD 2
MARRON BEELD 5
"Mensen associëren techno vaak met een festival waar lekkere plaatjes gedraaid worden, maar techno is zoveel meer dan dat. Het is een politieke beweging. Techno verandert levens"
Q

Je bent mede-oprichter van het event Eerste Communie. Wat is jullie doel?

A

Muzikaal willen we met Eerste Communie een consistent en tijdloos technogeluid vertegenwoordigen. Daarnaast vinden we het ook heel belangrijk om een veilige plek te creëren voor de lhbtqia+-gemeenschap en minderheden. Mensen associëren techno vaak met een festival waar lekkere plaatjes gedraaid worden, maar techno is zoveel meer dan dat. Het is een politieke beweging. Techno verandert levens. Eerste Communie is een veilige haven voor mensen die zichzelf niet kunnen zijn in de normale wereld. Als jij je compleet wil laten gaan tijdens een feest, dan moet dat kunnen. Er moeten geen gasten zijn die het filmen en erover oordelen. Dat is de reden dat ons deurbeleid zo streng is. We geven voorrang aan een doelgroep, die overal in de wereld achter in de rij staat. We draaien de rollen om.

MARRON BEELD 6
MARRON BEELD 7
Q

Hoe hoop je dat je carrière zich in de komende jaren verder ontwikkelt?

A

Ik hoop dat Eerste Communie zich de komende jaren door blijft ontwikkelen. Hoewel het altijd de intentie was om het klein te houden, merkten we de afgelopen jaren hoeveel behoefte er is aan een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn en je verbonden kunt voelen met de mensen om je heen. We hosten iedere maand meerdere evenementen door heel Europa en ieder evenement is uitverkocht. Zodra je groter wordt, is het heel verleidelijk om voor het geld te gaan en je concept aan te passen. Ik hoop dat we daarvoor kunnen waken en dicht bij onszelf kunnen blijven.