30 okt ’25

Tomasu x Porsche: een eerbetoon aan de zoektocht naar perfectie

Iedereen droomt, maar slechts sommigen maken er werk van. Zo is Porsche bijvoorbeeld ontstaan uit de vastberaden zoektocht naar de ultieme sportwagen. Op Discovered gaan we op zoek naar de nieuwe generatie dromers en brengen de unieke verhalen over hun drive en daadkracht.

Op het eerste gezicht lijken Porsche en Tomasu uit totaal verschillend hout gesneden. Een iconisch sportwagenmerk en een ambachtelijke smaakmaker uit de Hoeksche Waard, die de eerste volledig in Nederland gebrouwen sojasaus op de kaart zette. Maar wie goed kijkt, ziet dat deze 2 wereldmerken – want zo mogen we Tomasu inmiddels ook noemen – onder de motorkap meer met elkaar gemeen hebben dan je denkt.

Wat Tomasu zo uniek maakt, vindt volgens Thomas Uljee – meesterbakker en oprichter van Tomasu – zijn oorsprong in nieuwsgierigheid. "Sojasaus brouwen is vakmanschap. En als je de ultieme vakman wil zijn. Moet je alles zelf doen." Daarom gaat Tomasu in elk facet van het brouwproces op zoek naar de oorsprong. Om meer grip te krijgen op kwaliteit, karakter en bovenal; smaak.

1000038060 edited
1000042430 edited
1000037910 edited 1

Een zoektocht naar perfectie

Het explosief gegroeide en door chefs gelauwerde Tomasu brouwt zijn gastronomische sojasaus op geïmporteerde bourbonvaten. Dat begon in 2017 met een handvol vaten, maar in 2025 wordt al het duizendste vat geperst. Eerst is echter vat 911 aan de beurt. Een legendarisch nummer voor Porsche kenners, dat symbool staat voor de eindeloze zoektocht naar perfectie. Net als elke Porsche is ook elk vat Tomasu uniek.

"Als je de ultieme vakman wil zijn, moet je álles zelf doen"
1000037942 edited crop
1000037942 edited

De sojasaus van Tomasu is, net als een Porsche 911, een ode aan traditie, vakmanschap en vernieuwing. De inhoud van vat 911 – gevuld met sojabonen uit Mijnsheerenland, tarwe van lokale akkers, Frans zeezout en Rotterdams water – vergistte 128 weken in een voormalig bourbonvat. Uniek, eenmalig, nooit herhaalbaar. Zoals elke Porsche 911 voortbouwt op zijn oorsprong en toch telkens een stap verder gaat, zo brouwt Tomasu elke sojasaus met dezelfde compromisloze toewijding. Vat 911 belichaamt die parallel: een treffend symbool voor de gedeelde zoektocht om vooruit te gaan. De sojasaus is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Porsche Nederland en Tomasu.

1000042443 edited

Met iedere Porsche 911 en elk vat Tomasu sojasaus wordt de lat net weer wat hoger gelegd. Daarom is het vakmanschap van Tomasu vastgelegd in een short doc: een uitzonderlijk verslag van de pure garage mentality, en het alles-zelf-doen. Vat 911 is uniek. Net als elke Porsche 911.

Tomasu is Europa's enige ambachtelijke sojasausbrouwerij. Het avontuur begon met Thomas Uljee, die na het zien van een documentaire het vliegtuig pakte naar een sojasausmaker in, Louisvile Kentucky. Terug in Rotterdam overtuigde Thomas collega Piet van Westen en zwager Bert Mulder om mee te gaan in zijn droom. Ze besloten alles zelf te doen en geen compromissen te sluiten. Ze begonnen aan een ambitieus project: het brouwen van authentieke sojasaus, geheel in eigen beheer en met volledige controle over elke stap van het proces.