Studio HENK stapt over op slow furniture: 'Trends geven onrust'
Tijdens de pandemie stapten broers en ondernemers Okke en Xander van Studio HENK over op slow furniture. En ze voelden dat het goed zat. De studio timmert sinds 2013 aan de weg waar esthetiek, comfort en duurzaamheid samenkomen. We spreken Okke Albers over het aanleggen van je eigen ondernemerspaden in een wereld die vraagt om aanpassing. ‘We trekken ons weinig aan van de status quo. Wij doen wat het beste is voor klant, milieu en bedrijf. En hopen anderen ertoe te inspireren ook de versneller aan te zetten.’
Iedereen droomt, maar slechts sommigen maken er werk van. Zo is Porsche bijvoorbeeld ontstaan uit de vastberaden zoektocht naar de ultieme sportwagen. Op Discovered gaan we op zoek naar de nieuwe generatie dromers en brengen de unieke verhalen over hun drive en daadkracht.
Jullie bestaan al sinds 2013. Wat is de oorsprong van de naam, Studio HENK?
Mijn vrouw Corine en ik zochten een eettafel. We zaten niet ruim qua budget, maar wilden toch een mooi ontwerp en kwaliteit. Xander ontwierp iets, waarvoor hij en ik samen met afvalhout een tafelblad maakten. De vader van Corine, Henk, laste het tafelframe. Ik wilde een bedrijf bouwen en Xander wilde inspirerende meubels ontwerpen. We waren het erover eens dat deze van de beste kwaliteit moesten zijn voor een eerlijke prijs. Pas toen we begonnen ontdekten we wat die prijs voor duurzame en degelijke materialen, afkomstig uit Nederland en Europa, moest worden.
Jullie zijn co-founders én broers. Hoe werkt jullie dynamiek?
Xander houdt zich bezig met het ontwerpen van de collectie, de winkels, het kantoor en bepaalde grafische ontwerpen. Ik stuur op de strategie, financiën, logistiek, marketing en sales. We hebben elk ons eigen speelveld, maar natuurlijk overleggen we. Gelukkig zijn we het vaak met elkaar eens. We zijn heel verschillend, maar hebben dezelfde doelen voor ogen, en veelal dezelfde opvattingen over hoe we daar willen komen.
Wat zien jullie als jullie grootste succes?
We zijn vanaf het begin organisch gegroeid en zijn daarmee de enige twee met zeggenschap over de koers van Studio HENK. Ons grootste succes hangt dus samen met de keuze voor een bedrijfsmodel met eigen kanalen, zonder geld van buitenaf. Sterker nog, zonder geld van wie dan ook.
Wat waren nog meer uitdagingen voor jullie toen jullie net begonnen met ondernemen?
Het was ongebruikelijk dat je als meubelmerk eigen winkels en webshops had. Voor ons vormden deze juist de ultieme manier om ons merk en onze missie aan mensen te introduceren. Daarnaast helpt het ons de prijzen zo laag mogelijk houden. Sommige verkopers zagen ons als hun belangrijkste concurrent, maar we hebben inmiddels bewezen dat we mooi naast elkaar kunnen bestaan. We trekken ons sowieso weinig aan van de status quo. We doen alles zoals wij denken dat dat het beste is voor klant, milieu en bedrijf. Trends, bijvoorbeeld, geven onrust bij klanten. Ze zorgen voor onnodig materiaalgebruik en het weggooien van meubels. Tijdloze meubels geven rust.
Tijdloosheid is belangrijk voor jullie. Vanuit welke designprincipes worden de meubels van Studio HENK nog meer ontworpen?
Bij ons zijn esthetiek, comfort en duurzaamheid met elkaar verweven. We laten ons daarbij inspireren door architectuur, kunst, meubeldesign van de afgelopen decennia, maar ook door de pracht van de natuur en de noodzaak zorgvuldig met haar om te gaan. We werken eraan om de voetafdruk per product te kunnen berekenen, zodat we deze zoveel mogelijk kunnen reduceren en compenseren.
Tijdens de pandemie wijzigden jullie van koers en stapten Studio HENK over op ‘slow furniture’. Hoe kwamen jullie tot deze beslissing?
Het hebben van jonge kinderen. En zien hoe kwetsbaar we als mensheid zijn en hoe kwetsbaar de wereld is. Het heeft ons nog strenger doen worden voor onszelf én voor anderen. De noodzakelijkheid voor duurzaamheid maakt ons ambitieuzer en meer uitgesproken. We hopen hiermee ook andere bedrijven ertoe te inspireren de versneller aan te zetten. Wij geloven dat weloverwogen keuzes altijd de beste keuzes zijn. Slow furniture – minder, bewuster en duurzamer – is de enige way-to-go.
Wat is de huidige stip op de horizon voor Studio HENK?
We zijn hard aan het werken aan regeneratieve producten, en hebben onszelf langs de B Corp-meetlat gelegd, waar we binnen afzienbare tijd voor hopen te certificeren. Ook staan we open voor nog één of twee eigen nieuwe brand stores in Nederland en België.
Een advies dat je jonge ondernemers in de sector wil meegeven?
Richt de missie van je bedrijf op een regeneratieve meubelindustrie. Maak het de basis van iedere beslissing die je maakt. Gebruik bestaande infrastructuren waar die je vooruit kunnen helpen, maar baan je eigen paden als de juiste er niet liggen.