7 feb ’23

Vijf artiesten om in de gaten te houden in 2023

Als A&R-manager van Sony Music Entertainment is het de taak van Amir Charles om nieuwe talenten te tekenen en hun muziekcarrière een boost te geven. In zijn zoektocht naar ruwe diamanten krijgt Amir allerlei demo’s opgestuurd. ‘Soms ontvang ik nog old-school cd’tjes en laatst zelfs een cassettebandje, inclusief walkman.’ Hij probeert ze allemaal te beluisteren en van feedback te voorzien, maar slechts een enkele komt door de selectie. Waar let hij op? En wie zijn volgens hem de vijf artiesten om in 2023 in de gaten te houden? Je leest het hier.

SME portraits Claudia Rison fotografie websize 05118 1

Waar let jij op bij het ontdekken van nieuw talent?

Het begint allemaal bij de muziek. Daarnaast zijn er een aantal factoren waar ik op let: in hoeverre is de muziek interessant voor een breed publiek? Hoe is de performance en de interactie met het publiek? Daarnaast is het ook belangrijk dat een artiest al een zekere online following heeft. TikTok is momenteel het platform dat de charts domineert. Een derde van de top 200 van Spotify is getriggerd door TikTok. Het is bewezen succesvol, dat kunnen we niet langer ontkennen. Vroeger kostte het nog veel energie om artiesten op TikTok te krijgen, maar nu is dat een stuk makkelijker.


Voor je carrière bij Sony Music Entertainment was je coördinator voor 3FM Talent, waar je opkomend talent een podium bood. Welk talent is je het meest bijgebleven?

In 2017 werd Naaz uitgeroepen tot 3FM Talent. Recent zag ik haar in een uitzending bij Eva Jinek waar ze vertelde over haar aankomende show in Carré. Dat vind ik supervet. Haar muziek is nog steeds relevant. En ze wordt bij een talkshow uitgenodigd om daarover te vertellen. Het is fantastisch om een héél klein schakeltje te zijn geweest in haar carrière.


Wie zijn volgens jou de vijf artiesten die we op dit moment in de gaten moeten houden?

1. Irene Hin

Irene is een 27-jarige zangeres en songwriter die onlangs de prachtige pianoballad ‘Blijf Nog Even’ schreef voor haar overleden vader, die leed aan de ziekte van Alzheimer. Een persoonlijke nummer waar, tot haar verrassing, heel erg veel mensen zich mee konden identificeren. Deze zomer verschijnt haar debuutalbum, waar ik heel erg naar uitkijk. Ze heeft al getourd met een grote band als Racoon, maar toch moet de rest van Nederland haar nog echt ontdekken.

2. Lusho

Lusho is een nieuw hiphoptalent uit Amsterdam en het is een kwestie van tijd voordat hij de hele Nederlandse rapscene gaat domineren. Op zijn meest recente track ‘New Balance’ zijn de eigenzinnige flows en beats heel goed uit de verf gekomen. Dat heeft ervoor gezorgd dat er nu nog meer ogen en oren op hem gericht zijn. Om maar even één briljante zin te quoten: ‘Ik ben niet van het converseren. Vijf sterren geef ik al die Ubers die niet in gesprek gaan tot we arriveren.’ Love it!

3. Memetechno

Niet één artiest, maar een hele rits aan artiesten. Een nieuwe trend in Nederland en België met verschillende benamingen, maar vooral bekend als memetechno. Het zijn allemaal zolderkamerproducers die de sickste beats maken en gekke artiestennamen gebruiken, zoals Gladde Paling, Vieze Asbak en Natte Visstick. Ze halen overal gekke samples vandaan en nemen koelkastgeluiden op om daar vervolgens een soort hardstyle, happy hardcore van te maken. Totale gekte. Voorheen waren ze vooral online actief, maar tegenwoordig worden ze ook geboekt in clubs en op festivals. Komende zomer ga je ze overal terugzien. Dat is superexciting omdat deze gasten totaal niet bezig zijn met de mainstream of het maken van hits. Ze doen wat ze zelf leuk vinden. En het werkt.

4. CHAI

Een Japanse, all-female, J-pop act. De afgelopen jaren zagen we vooral de Koreaanse K-pop scene voorbijkomen, maar nu is Japan aan de beurt. Het is qua sound net iets alternatiever, cooler en edgyer. Ik ben fan. De muziek van CHAI en de visuals die ze in hun show gebruiken, inspireren me. Zoiets als zij doen bestaat nog niet in Nederland. Ik denk dat ze hun tijd nog vooruit zijn, maar er gaat zeker een moment komen dat we een J-pop act op Pinkpop zien. Dan zal het ongetwijfeld niet lang duren totdat er een Nederlandse spin-off komt.

5. TIJN

Tijn is een Nederlandstalige popartiest met een mega-following op TikTok. Het is een super grappige en heel knappe jongen. Hij is een soort combinatie van Justin Bieber en Harry Styles, maar dan uit de polder. Hij is pas net begonnen, maar hij heeft het in zich om hét nieuwe popidool van Nederland te worden.

"Stel me over een maand dezelfde vraag en ik vrees dat ik dan met 5 nieuwe namen zal komen."
Amir Charles, Sony Music Entertainment