23 feb ’23

Dit waanzinnige woonhuis ligt verscholen in een voormalige watertoren

Na jaren van leegstand, krakers en verval heeft de watertoren in Utrecht een nieuwe bestemming gekregen. Het Rijksmonument is in 2012 gekocht door een particuliere opdrachtgever. Vervolgens heeft gerenommeerd architectenbureau Zecc het getransformeerd tot een waanzinnige woonbestemming. De begane grond biedt ruimte voor een commerciële invulling, zoals een koffiecorner of barbershop. In de voet van de toren, de eerste tot en met de derde verdieping, bevinden zich drie identieke studio's met een stoer karakter van metselwerk en houten balken.

SP2022 Watertoren Utrecht 38 Low Res © Stijn Poelstra

Maar wat deze transformatie echt bijzonder maakt, is het bovenste gedeelte van de watertoren. In het voormalige waterreservoir is een woning van 400 m2 gerealiseerd, verdeeld over zes verdiepingen. De uitdaging van dit ontwerp lag volgens Zecc in het maken van goede daglichtopeningen, een mooie buitenruimte met uitzicht op de Dom en een goede ontsluiting met lift en een veilig trappenhuis. Ingrepen die zorgvuldig zijn ingepast in de Amsterdamse School-architectuur van het ruim 100 jaar oude monument.

Onderin de woning vind je de meer besloten ruimtes, zoals logeerkamers, de ontspanningsruimte en een bergruimte. Naar boven toe wordt de woning steeds opener en vind je een spectaculaire opeenvolging van vloeren, vides en uitzichten. In de woning zijn overal de roestkleurige stalen wanden van het vat zichtbaar. Samen met de gevlinderde betonvloer geven de wanden de woning zowel een warme als een industriële uitstraling. Beoordeel het zelf.

SP2022 Watertoren Utrecht 5 Low Res © Stijn Poelstra
SP2022 Watertoren Utrecht 9 Low Res © Stijn Poelstra
SP2022 Watertoren Utrecht 23 Low Res © Stijn Poelstra
SP2022 Watertoren Utrecht 24 Low Res © Stijn Poelstra
SP2022 Watertoren Utrecht 26 Low Res © Stijn Poelstra
SP2022 Watertoren Utrecht 27 Low Res © Stijn Poelstra
SP2022 Watertoren Utrecht 35 Low Res © Stijn Poelstra
SP2022 Watertoren Utrecht 37 Low Res © Stijn Poelstra
SP2022 Watertoren Utrecht 38 Low Res © Stijn Poelstra
SP2022 Watertoren Utrecht 47 Low Res © Stijn Poelstra
SP2022 Watertoren Utrecht 50 Low Res © Stijn Poelstra
SP2022 Watertoren Utrecht 51 Low Res © Stijn Poelstra