Gin en Tomahawksteaks: Helli Gufler’s Alpijnse delicatessen

Van grote, gegrilde Tomahawk steaks tot zelfbereide, gestookte gins. Helli Gufler’s Alpijnse delicatessen trekken foodies van over de hele wereld aan. Zijn liefde voor Oostenrijk en de lokale keuken blaast de stijve Alpijnse eetcultuur nieuw leven in. Samen met Helli reizen we af naar een heel bijzondere berghut in de Zuid-Tiroolse Alpen, waar we kennismaken met een levensfilosofie die volledig draait om kwaliteit.

Helmuth Gufler, ook wel bekend als ‘Helli’, ziet het nut van grote praat en dure labels niet in, en wil al helemaal niet voldoen aan de traditionele normen uit zijn omgeving. ‘Die daar is van mij’, vertelt Helli Gufler, wijzend naar een van koeien aan de kant van de weg. ‘Wat wij maken is nog beter dan biologisch. Wanneer we boven zijn, moet je mijn Tomahawk steak proberen’, zegt Helli. De voormalig nachtclubeigenaar heeft op een hoogte van 1800 meter in de Sarntaler Alpen een oase gecreëerd waar je kunt ontspannen en kunt genieten van de simpele dingen in het leven.

Net als veel andere Alpijnse gasthuizen is de Gompm Alm een familiebedrijf. In de vorige eeuw toverde de grootvader van Helli de voormalige koeienstal om tot gasthuis. Dertig jaar later besloot Helli op te schalen. Het was een dappere stap die niet meteen zijn vruchten afwierp. ‘In de zomer kwamen er gemiddeld tien gasten naar de berghut.’ Vandaag is het vrijwel onmogelijk om er een tafel te krijgen zonder reservering, ook al vinden veel wandelaars het niet erg om een uur te wachten om de befaamde steak te kunnen proeven. Je kunt zelfs een bord met bacon bestellen. Iets wat je totaal niet verwacht in een Alpijnse berghut. Helli’s creatieve ideeën hebben deze rustige, afgelegen berghut meegenomen naar de 21ste eeuw.

Eén keer per jaar nodigt Helli de beste regionale chefs uit in de berghut voor een speciaal kookevenement. Op het evenement wordt alles bereid in houtovens, die verspreid staan in de omringende grasvelden. Er wordt een nieuwe draai gegeven aan eeuwenoude recepten, zoals beekforel of biologische lam van de grill. Naast lokale wijnen worden ook andere dranken geserveerd, zoals Helli’s eigen gin, Edelschwarz, die hij over de periode van een jaar ontwikkelde.

Edelschwarz heeft een bescheiden oorsprong, maar is inmiddels een grote naam in de gin-wereld. De gin bestaat voor 47% uit London Dry Gin met een unieke combinatie van zuiver bergwater, hooi, een toefje edelweiss, met extract van zwarte bessen en vijftien Alpijnse kruidenaroma’s. Passie, nieuwsgierigheid en expertise zijn de kwaliteiten die Helli’s gin uniek maken. ‘We hebben een deel van onze oorsprong gedistilleerd.’ De ingrediënten worden met grote zorg gedistilleerd in kleine koperen potten, waar ze twee maanden rijpen. Hierdoor ontwikkelen ze een frisse, licht fruitige smaak met een fijne balans van Alpijnse aroma's.

De elegante, zwarte fles heeft een minimalistisch ontwerp, wat in contrast staat met de rustieke ambiance van de berghut. Je verwacht geen gin-tonic wanneer je hoog in een Alpijnse berghut zit. Helli’s benadering wordt gevoed door een goede, ouderwetse nuchterheid. Je moet bouwen op tradities en tegelijkertijd openstaan voor nieuwe inspiratie. Alles draait om kwaliteit.