• Reizen

Moeder natuur’s mooiste kleuren achterna

Een reis naar Noordkaap, het Noordelijkste puntje van Europa; een plek waar in de zomer de zon niet ondergaat en in de winter niet opkomt. Het thuis van machtige fjorden, waar duizenden papegaaiduikers zich van hoge kliffen de zee in storten; waar wij getuige waren van de grootste lichtshow op aarde.

© Credit: Porsche

'Het ziet er veelbelovend uit', vertelt Noorderlichtexpert Trond Stritfeld aan de telefoon. Het is alle aanmoediging die we nodig hebben. We wijken van onze originele route af en rijden richting de Noordkaap. We volgen een stille weg onder een laaghangend wolkendek. We betreden een verlaten landschap, aangespoord door de hoop op het hemelse tafereel dat zich achter de wolken verschuilt, de aurora borealis.

© Credit: Porsche

IJsvissen door een gat van tien centimeter breed

Niet veel later staan we midden op een bevroren meer. Het is er ijzig stil. 'Net als het ijskoude weer op de Noorse poolcirkel, kun je moeilijk op het Noorderlicht anticiperen', vertelt Trond, terwijl hij zijn ijsboor plaatst in het steenharde ijs. Het ijskoude water klotst wild langs de rand van de boor, maar het lijkt de charmante Noor niet te deren. Hij laat zijn haak nonchalant zakken in het donkere water, waarna hij mij helpt met onze lijnen.

Samen staren we naar het ijsdek, naar onze vislijnen in het perfecte rondje, wachtend tot een forel in een van de voorzichtig geplaatste lijnen hapt. Trond doorbreekt de stilte. 'De zon is de baas', legt hij uit. 'De zon bepaalt wanneer het hemelse kleurenballet tevoorschijn komt, het ballet van groen, blauw, roze en violet.'

© Credit: Porsche

De vissen willen niet happen

Na twintig minuten komen we tot een conclusie: de vissen lijken niet erg enthousiast over het aas aan onze lijn. We besluiten om een punt achter ons visavontuur te zetten. We halen onze vishaken omhoog, terwijl Trond doorratelt over het Noorderlicht. 'De jacht op het Noorderlicht heeft mij een completer en wijzer mens gemaakt', vertelt Trond. Zijn ongefilterde enthousiasme werkt op z’n minst aanstekelijk. Hij overhandigt ons een twee thermopakken, een zaklamp en twee bivakmutsen; Noorse bescherming tegen de ijzige winden.

De zoektocht naar Aurora Borealis

Vol anticipatie starten we met onze zoektocht naar de aurora borealis. We hebben amper onze lunch naar binnen gewerkt, maar het wordt al langzaam donker; een perfect podium voor een grote lichtshow. Zijn de Noorse goden ons deze keer wel gunstig gezind?

© Credit: Porsche

'Wanneer je de hoop opgeeft kun je beter naar huis gaan', zegt Trond. Zijn woorden krijgen een nieuwe betekenis als we in de verte een goed verlichte tent zien: het Noorderlicht Observatorium, dat helemaal van ijs en sneeuw is gemaakt. Van over de hele wereld maken avonturiers, fotografen en natuurfans de reis naar Alta, een bedevaartsoord voor de Noorderlichtjes. Sinds de 19e eeuw is dit kleine stadje, dat boven de poolcirkel ligt, aan de zuidkust van de Atlafjord, een van de beste plekken om het beroemde Noorderlicht te zien. Op donkere winternachten, van september tot begin maart, kleurt groen licht de hemel. De kans op een ontmoeting met het illustere lichtspektakel is het grootst op koude, droge avonden. En dat geeft hoop. Want onze ijskoude ledematen zijn hiervoor precies het juiste teken.

De zon bepaalt wanneer het hemelse kleurenballet tevoorschijn komt, het -ballet van groen, blauw, roze en violet.
- Trond Stritfeld -

Dansende lichtjes

De zonsondergang hult het landschap in diep, glazig blauw. De lichtkegels van de koplampen wijzen de weg door de verlaten ijsvlakte. Soms verblinden de bevroren bomen ons met reflecties van onze koplampen. Tijdens de tocht door het witte landschap slaakt Trond plots een kreet: 'Daar is het!' Roze kleuren dansen langs, gevolgd door felgroen aan de hemel. We stoppen de auto, stappen uit en zetten onze stoelen neer. Het fluorescerende licht draait een pirouette en gaat over in diepblauw.

‘s Nachts lig ik in bed. Ik staar omhoog en in de nok van mijn tent, danst het groene licht nog een paar keer voorbij.

© Credit: Porsche

Ook betoverd door het groene licht van de Noordpool?

Een trip naar het Noorse Noorderlicht Observatorium is alleen voor de toegewijden. Vanuit Nederland is het ongeveer 34 uur rijden. Maar wees nou eerlijk. Dat heb jij er toch ook voor over? Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om te vliegen op Honningsvåg. Vanaf daar is het slechts een half uurtje rijden, maar dan mis je wel een onvergetelijke reis.